De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden
Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer
Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer
12 juni 2024
Bij de juiste afweging tussen “gewoon HR++” glas en triple glas komt meer kijken dan het verschil tussen uitstekend isolerend tweebladig of bijna perfect isolerend driebladig isolatieglas. Onderstaand een korte uitleg.
Triple isolatieglas
Triple isolatieglas (vandaglas TriplePerform Alfa) heeft een Isolerende (Ug) waarde van 0,7 bij een spouwbreedte van 12 mm en loopt terug naar een 0,5 Ug waarde bij een spouwbreedte van >16mm. Deze Ug zegt iets over het warmteverlies door het glas in Watt per m2. Dus hoe lager, hoe beter.
HR++ isolatieglas
HR++ glas is leverbaar met een verbeterde coating dat bij een spouwbreedte van 15mm een Ug waarde van 1.0 bereikt (vandaglas IsoPerform SS Zero NG of IsoPerform Eclaz one). Standaard HR++ (vandaglas isoPerform Alfa) heeft een isolatiewaarde van 1,1.
Toch zijn er bij die keuze meer zaken waar er rekening mee gehouden moet worden. Bij het plaatsen van triple beglazing zal de isolerende waarde namelijk alleen hoger zijn wanneer goed wordt voldaan aan verschillende voorwaarden om optimaal energie te besparen.
Past triple glas bij jouw woning?
Triple glas bestaat uit 3 lagen glas met 2 spouwen van minimaal 12mm, waardoor de minimale dikte al 36 millimeter moet zijn en met gelaagde ruiten minimaal 40 millimeter. Dit betekent voor veel oude kozijnen dat de ruiten gewoonweg niet in de sponning passen. Een smallere spouw geeft snel een veel mindere isolatiewaarde, waardoor op triple beglazing met een Ug waarde > 0,7 geen subsidie wordt gegeven. Ook moeten de kozijnen vervangen worden als deze niet voldoen aan de Uf-waarde van maximaal 1,5 W/m2K.
De HR++ ruit met 1.0 coating is al leverbaar met een dikte vanaf 23mm en hierop zit gewoon wel de subsidie voor HR++. Maak dus een verstandige keuze door jezelf de volgende vragen te stellen als je triple glas overweegt:
Wanneer je nieuwe kozijnen nodig hebt om de triple ruiten te plaatsen, zal dit voor extra kosten zorgen, Dan kan het voordeliger zijn om toch te kiezen voor een HR++ ruit. Ook aandacht voor bewegende en draaiende delen waar je door toepassing van veiligheidsglas vaak niet meer wegkomt met triple in bestaande ramen, deuren of schuifwanden.
Voor nieuwbouw zijn de huizen vaak al goed geïsoleerd en voorzien van de juiste maatregelen, zodat triple al snel een goede keuze is, voor bestaande bouw zal eerst gekeken moeten worden hoe het met de isolatie van het huis is gesteld. In een tochtige woning of niet goed geventileerde woning zal triple weinig verschil maken met HR++.
Samenhang van de genomen maatregelen zorgt voor de juiste besparing en leefklimaat. Naast isoleren is het ook belangrijk dat de ventilatie goed is afgestemd en dat de warmte goed vastgehouden blijft.
Voor zeer grote ruiten die tevens een groot oppervlakte van de schil van het pand zorgen is triple zeker een verstandige keuze, denk grote glazen buitenwanden in utiliteitsbouw. Hoe beter de het glas isoleert ,hoe meer comfort en hoe minder koudeval.
Is er een kraan nodig? Of kunnen de ruiten handmatig geplaatst worden, ook op de verdiepingen.
Laat je goed adviseren om verantwoord en veilig in lijn met de glasnormen te leveren.
De financiële besparing van triple glas ten opzichte van HR++ zal ongeveer 3-5 euro per m2 zijn (bij een gasprijs van 1,20), per jaar. Voor een standaard woning met zo’n 20 m2 is dit een besparing van ongeveer 100 euro per jaar. Dit is over 30 jaar is dat ongeveer 3000 euro. Dus zeker een goede investering, binnen 10 jaar is zijn de extra kosten van het glas dan ook terugverdiend mits er geen bijkomende kosten nodig zijn zoals hierboven aangegeven. Met onze calculatietool bereken je zelf de besparing voor jouw woning of project.
Conclusie
Glas is een belangrijk deel van de zogenaamde thermische schil van een bouwwerk. Een optimaal isolerende schil behoudt haar eigenschappen voor vele jaren en biedt veel extra comfort in combinatie met lagere stookkosten. Hierdoor winst voor het milieu vanwege de lagere Co2 uitstoot.
Triple glas (met “warm edge” afstandhouders!) kan een prima keuze zijn. Zeker bij nieuwbouw waarbij men al op voorhand rekening kan in de detaillering van de kozijnen. Bij toepassing in bestaande bouw is de kans groot dat de bestaande kozijnen vervangen moeten worden. Hetgeen een aanzienlijke extra investering vereist.
Soms kunnen uw ruiten tijdelijk condenseren aan de buitenkant. Met name in het voor- en najaar. In feite is dat het beste bewijs dat uw ruit goed isoleert!
vandaglas b.v.
Meander 451, 6825 MD Arnhem
Postbus 29, 6800 AA Arnhem