De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

optimaal energie besparen

Hoe enthousiast kun je worden over triple beglazing?

Als er ooit een tijd was om triple glas te overwegen, dan is het nu. Particulieren en bedrijven kunnen fors besparen op energiekosten én krijgen extra subsidie voor deze duurzame keuze.

Triple glas is één van de duurzaamste glaskeuzes van dit moment. Vacuüm glas staat op 1, met een bijbehorend prijskaartje. De subsidies voor duurzame glaskeuzes brengen de kosten van triple glas bijna gelijk met die van het minder isolerende dubbelglas. Alleen, triple glas is dikker en zwaarder dan andere glassoorten, wat gevolgen heeft voor bestaande kozijnen en bij de keuze voor nieuwbouw kozijnen. In 4 stappen nemen we je mee langs de ins en outs van triple glas en kunststof kozijnen.

De driedubbele waarde van triple glas

Het behoeft geen toelichting dat als we alle glassoorten op een rijtje zetten – van enkel glas tot triple glas – de hoogste isolatiewaarde bij triple glas zit. Bovendien kent de bouw allerlei subsidieregelingen voor duurzame keuzes, waardoor een op papier duurder product in praktijk een stuk voordeliger uit kan vallen. Drie punten waarop triple glas het hoogst scoort:

  • energiebesparing | Energie heeft de eigenschap zich te willen verplaatsen van warm naar koud, ofwel van binnen naar buiten. Een goed isolerende ruit laat veel minder warmte verloren gaan dan slecht isolerend glas. De economische levensduur van triple glas is gemiddeld minstens 30 jaar, waarbij de isolerende werking al die tijd gewoon gelijk blijft. Uit een eenmalige extra investering heb je dus decennialang voordeel, of het nou om een woonhuis of een kantoorpand gaat
  • ecologische voetafdruk | De energiebesparing die het toepassen van triple glas oplevert betekent een lager verbruik van fossiele brandstoffen en minder Co2 uitstoot. Het gebruik van triple glas past uitstekend in het pakket maatregelen om een bouwwerk zo energiezuinig mogelijk te maken. Door triple glas toe te passen doen we het maximaal mogelijke qua beglazing om de aarde ook voor toekomstige generaties leefbaar te houden.
  • comfort | Ramen die niet optimaal geïsoleerd zijn kunnen koudeval geven: warme lucht binnen koelt bij het raam af en stroomt als koude lucht omlaag wat een gevoel van tocht in de ruimte geeft. Met triple glas verdwijnt dit zeer onaangename effect. De binnenste ruit blijft aangenaam aanvoelen, ook bij hele lage buitentemperaturen. Een bank of bureau kan bij het raam blijven staan.

Waar wel, waar niet?

 Triple glas is minimaal 36mm dik en meestal aanmerkelijk dikker (> 40mm) dan het enkelglas of dubbelglas dat in de gevel zit. Bij een keuze voor triple glas is het dan ook zaak om een geschikt kozijn toe te passen. Het bekende “standaard” kozijn voldoet meestal niet qua sponningafmeting. Ook bewegende delen, zoals een kiepraam, verdienen extra aandacht vanwege het hogere gewicht van triple glas.
In het geval van bestaande gebouwen kan een keuze voor triple glas dus leiden tot de noodzaak om ook de kozijnen te vervangen. Aandacht voor het kozijn werkt in het voordeel van de gebouweigenaar: het is juist de combinatie van glas plus kozijn die de hoogste isolatiewaardes oplevert.

Het belang van de glasranden en het kozijn: de Uw-waarde

De hoogste isolerende prestatie levert triple glas in het midden van de beglazing. Meer warmteverlies vindt plaats aan de glasranden ter hoogte van het kozijn.  De standaard aluminium afstandshouders waarmee de glasbladen gescheiden worden, zijn helaas goede warmtegeleiders. Voor een optimale warmte-isolatie ook aan de glasranden, is het raadzaam triple glas altijd te laten samenstellen met thermisch onderbroken afstandshouders ofwel warm-edge spacers.

Is gekozen voor de beste isolerende beglazing, dan is het aan te bevelen om te zorgen dat ook het kozijn optimaal isoleert. Glas en kozijn zijn niet los van elkaar te zien. In veel rekenmodellen is de zogenaamde Uw-waarde van een raam (= glas + kozijn) daarom het uitgangspunt.

Subsidie

Een binnenruimte verliest warmte bij de ramen omdat die nu eenmaal niet zo goed isoleren als muren. De Uw -waarde (glas + kozijn) is de manier om het warmteverlies van binnen naar buiten aan te geven en te kunnen vergelijken. Hoe lager de Uw -waarde, hoe minder warmte er verloren gaat.Naast de voorwaarde dat het nieuwe tripleglas ter vervanging dient van een bestaande glastoepassing, vereist de  huidige triple glas-subsidie dat ook de kozijnen vervangen worden door nieuwe met een maximale Uf-waarde van 1,5 W/m2.K. Uf staat voor de thermische isolatiewaarde van het kozijn alleen.

Conclusie

Wilt u de eigenaar van een woning of kantoorpand goed adviseren? En blijken de kozijnen binnen nu en 10 jaar aan vervanging toe? Verdiep u dan terdege in triple glas met warm-edge spacers en goed isolerende kozijnen. Over de subsidie voor triple glas in nieuwe kozijnen leest u meer op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)