De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

glas is meer dan uitzicht alleen

Met glas wordt vaak voornamelijk aan doorzicht en uitzicht gedacht. Maar de vele glassoorten en glascoatings die de markt biedt, maken dat glas een bouwmateriaal is dat kenmerkend kan zijn voor een gebouw en dat het gebouwlandschap sterk kan beïnvloeden.

vliesgevels: niet-dragende, extra thermische isolatie

Een vliesgevel is een niet dragende gevel of niet-dragende afscheiding tussen het exterieur en interieur van een gebouw. Omdat deze gevel niet dragend is kan deze volledig worden opgebouwd uit lichte materialen als glas. Deze constructie wordt als omkadering vóór het gebouw geplaatst en draagt dus enkel haar eigen gewicht. Het wordt ook wel gordijngevel of glasgevel genoemd.

volglazen gevels: naadloos daglicht naar binnen halen

Veel opties voor glazen gevels hebben te maken met profielen (vroeger hout, later staal, nu aluminium) om raampartij te bevestigen aan het dragende deel. Er bestaan echter ook mogelijkheden om een gevel volledig uit glas te laten bestaan, zonder zichtbaar bevestigingssysteem. Puntbevestiging, met siliconen verlijmde beglazing of mechanische koppeling zijn maar drie voorbeelden.

iconische gevels: glas biedt unieke ontwerpkansen

Isolerend, veilig, zonwerend, energie besparend, SMART – glazen gevels kunnen op heel veel pragmatische criteria worden uitgevoerd. Maar u kunt er ook een uniek ontwerp mee maken dat van een gevel een icoon maakt. Kleuren, rechte of ronde vormen, geïntegreerde profielen of juist onzichtbare bevestiging – glas biedt eindeloze mogelijkheden om een uniek gebouw te creëren.

etalages: volledig zicht, veilig én beveiligd

Etalages behoren optimaal doorzicht te geven en tegelijk inbraak te helpen voorkomen. Om de reflectie van de ruit te minimaliseren is anti-reflecterend glas beschikbaar dat lichtreflectie terugbrengt tot 1% (tegenover bijvoorbeeld 8% in floatglas). Om inbraak te vertragen en/of letsel bij glasbreuk te voorkomen behoort glas in diverse veiligheidsklassen tot de mogelijkheden.

prefab ramen: kozijn én glas

Een goede gevelisolatie wordt ook bepaald door een goede combinatie van kozijn én beglazing. De toepassing van optimaal isolerend isolatieglas met speciale warm-edge spacer om warmteverlies ook aan de glasranden te beperken, en dus ook ter hoogte van het kozijn, verhoogt de totale thermische isolerende werking van het raam. Let daarom goed op de thermische isolatie van het complete raam (kozijn én glas).

balustrades

Afscheidingen voor balkons, (dak-) terrassen of loopbruggen kunnen stijlvol en veilig in glas worden uitgevoerd waardoor een sterke verbinding van een pand met de omgeving in stand blijft. Licht krijgt vrije doorgang naar de ramen in de gevel waar een balkon aan hangt. Een dakterras wordt verrijkt met vergezicht. Met veiligheidsglas voldoet een glazen balustrade aan alle richtlijnen en biedt een bijzonder element toe aan uw project.

schuifpuien

Serres of bijvoorbeeld tuingevels krijgen met een glazen schuifpui een extra dimensie: afhankelijk van het weer kunnen ze warme of frisse lucht naar binnen halen, of juist alleen licht doorlaten. Een schuifpui kan uit wel zes lagen bestaan, waarmee de volledige breedte van een gevel transparant kan worden gemaakt en in verbinding met buiten kan staan.

serres

Een serre is de ideale manier om binnen toch buiten te zijn. Traditioneel opgetrokken uit glas is tegenwoordig de serre van gebogen glas een veelgevraagd ontwerp. Als kas, tuinhuis of tegen de achtergevel – een serre is de plaats waar binnen en buiten zich optimaal verenigen. Speciale beglazing zorgt voor een comfortabele binnentemperatuur het gehele jaar en een veilige glastoepassing.

luifels: wel droog, geen zonnescherm

Glazen luifels zorgen voor een droog terras of een droge entree waarbij deze niet in de schaduw van de afscherming gehuld gaat. Als de zon schijnt staan of zitten mensen warm in het licht, als het regent droog. In beide gevallen blijft zicht op de hemel en buitenwereld behouden in plaats van geblokkeerd. Vlak, of krom, in profiel of “onzichtbaar” bevestigd, boven een deur of over de volle breedte van een pand.

gevelbekleding: een ontwerpwalhalla

Vlakglas ingezet als gevelbekleiding opent een ongekende hoeveelheid mogelijkheden om het ontwerp van een gebouw te verfraaien, een eigen stijl, uniciteit te geven. Glas met prints, of in kleuren, of allebei, mat, transparant, zonwarmte werend, energiebesparend, dat alles door elkaar of juist een grote, onzichtbaar verbonden plaat, vlak of de contouren van een gevel volgend – in overleg met de glasexperts van Vandaglas zult u zien dat geen uitdaging te groot is of er kan een designoplossing in glas worden gerealiseerd.

windscherm

Een bijzondere toepassing van de glazen balustrade is een windscherm van glas. Manshoge, brede glasplaten van gehard veiligheidsglas kunnen worden toegepast om een tuin, zwembad of dakterras af te schermen van de wind zonder verlies van doorzicht. Vraag de vandaglas glasexperts de mogelijkheden.

dakbeglazing: haal het daglicht van boven

Of het nu gaat om een lichtkoepel op een keukendak, een platdakraam of een volledig glazen dak – dakbeglazing kan ingezet worden om licht binnen te halen, warmte te weren, energie te besparen. Laat u door de Vandaglas glasexperts informeren over de mogelijkheden.