De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas - Plesmanduin Den Haag - Guifi

Plesmanduin
Den Haag (NL)

Architect

Aannemer

Gevelbouwer

Gevelbeglazing

Opdrachtgever

Fotografie

Historisch hypermodern: het Plesmanduin monument

Aan de rand van Den Haag, op de grens met Scheveningen en vlakbij Madurodam, ligt het rijksmonument Plesmanduin. Dit klassieke pand werd eind jaren dertig gebouwd in opdracht van de eerste president-directeur van de KLM, Albert Plesman. Het zou tot 1969 dienst blijven doen als KLM kantoor. De afgelopen jaren is dit historische kantoorpand gerenoveerd en getransformeerd tot een bijzondere hedendaagse woonomgeving. Dat bracht de nodige glasuitdagingen met zich mee.

Zo werden de oude kozijnen niet vervangen maar gerestaureerd. Deze circulaire aanpak van aannemer Van Wijnen diende ook om de oorspronkelijke aanblik van het pand te behouden. De beslissing had wel verstrekkende consequenties voor de beglazing, want hoe krijg je modern isolatieglas in een sponning gemaakt voor enkel glas? Vandaglas adviseerde over de oplossing

Voor de grote hoeveelheid ramen van het oude KLM gebouw was 5000 m² isolatieglas met een hoge lichtdoorlaat en zonnewarmtewering nodig. 1500 m² daarvan moest in een veel dunnere vorm dan gebruikelijk worden geproduceerd in verband met de historische enkel glas kozijnen. Door in de spouw krypton gas in plaats van argon gas te gebruiken kon vandaglas isolatieglas met een veel smallere spouw produceren, dat wel alle vereiste prestaties haalde. vandaglas accountmanager Rene Goossen:

“Als je nu naar het Plesmanduin monument kijkt zie je een prachtig gerenoveerd historisch pand, terwijl er overal hypermodern glas in zit, dat is toch mooi?! Het glas zorgt voor veel licht en een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar door. Maar vergis je niet, de ware uitdaging zat hier in de planning. Iedereen kan glas leveren, maar de logistiek van zo’n groot renovatieproject uitwerken en die planning vervolgens vlekkeloos laten verlopen, dat was ons kunststukje.”

Geleverd door vandaglas:
5000 m² IsoPerform® XTR 70/33, waarvan 1500 m² met een smallere spouw gevuld met kryptongas.