De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

Groninger Forum

Gevelbeglazing

Fotografie

Deon Prins | Groninger Forum

Modern icoon in historische binnenstad

Forum Groningen is een gebouw in het centrum van de stad Groningen geopend op 29 november 2019. Het is onderdeel van de verbouwing van de oostzijde van de Grote Markt, het centrale plein van de stad. Hier worden films, exposities en workshops gegeven.

Het opvallende gebouw, dat met zijn scherpe lijnen als een moderne monolith afsteekt tegen de historische binnenstad, is 45 meter hoog, telt tien verdiepingen én een dakterras. Het gebouw bestaat uit twee ‘torens’, een west- en een oosttoren, die kriskras verbonden worden door roltrappen.”

Aardbevingsbestendig

Het gebouw is gemaakt van aardbevingsbestendig glas. De grote glaspartijen aan weerszijden van het gebouw zorgen voor het open karakter: ze bieden niet alleen een fantastisch zicht op de stad, maar maken ook de activiteiten die zich in het gebouw afspelen van buiten zichtbaar.
Het toegepaste glas voor de grote atriumgevel en voor de schietgaten is door vandaglas b.v. geleverd aan gevelbouwer De Groot & Visser. Het gaat om totaal circa 2.500 vierkante meter aan voor- en achterover hellende beglazing, parallellogrammen en ruiten met ‘veelhoeken’. Toegepast is drievoudig zonnewarmtewerend glas CLIMATOP COOL-LITE SKN176 (IsoPerform SKN176)  dat door de keuze voor gelamineerde buiten- en binnenruit en een geharde tussenruit ‘aardbevingsbestendig’ is uitgevoerd. Het glas heeft de volgende waarden: Tl = 59%; g = 0,32; Ug = 0,6 W/m2K.

Bij de engineering van het gevelsysteem van Forum moest naast de gebruikelijke windbelasting en het eigen gewicht ook rekening worden gehouden met de krachten die vrijkomen bij een aardbeving. Daarom is besloten om de elementengevel met meer speling dan gebruikelijk ten opzichte van elkaar op te hangen. Er is gekozen voor een verticale voeg van 30 in plaats van 10 millimeter. Het idee erachter is dat als het gebouw wordt geschud door een aardbeving, de elementen niet zullen botsen. Ook de horizontale voeg is ruimtelijk, rekening houdend met mogelijke beweging van de vloeren en de onderbouw om schade en gevaarlijke situaties in en om het gebouw te voorkomen. Het glas wordt in het vliesgevelprofiel gelijmd in plaats van vastgezet in een sponning. De lijmconstructie draagt ook bij aan extra veiligheid en kan schokken beter opvangen.

.

Berghaus Plaza - vandaglas b.v.
Carsten Kunert en Reinout Jansonius

Berghaus Plaza
(in aanbouw)
Amsterdam (NL)

Berghaus Plaza Transformatie: vandaglas bijdrage met Sun IsoPerform en en TriplePerform Gebogen Glas

In het bruisende hart van Amsterdam, nabij de A10 ringweg, ondergaat het gebied rondom het Koningin Wilhelminaplein, Ring Zone West genoemd, een opmerkelijke transformatie tot een levendige woon- en werkbuurt. Heeft vandaglas een rol gespeeld in het Berghaus Plaza-project. Hierbij is hoogwaardig gebogen IsoPerform en TriplePerform Sun en SKN176 isolatieglas, Emalit en Emalit Satinato is toegepast, met een totale oppervlakte van maar liefst 10.000 m2.

Het masterplan, ontworpen door KCAP Architects & Planners, omvat kantoorruimte, nieuwe woningen en diverse openbare voorzieningen, vandaglas heeft bijgedragen aan de visuele pracht en duurzaamheid van het project. Het meeste warm gebogen glas wordt echter projectspecifiek geproduceerd, waarbij de grootte van de ruit en de radius de belangrijkste maatgevende paramaters zijn. vandaglas Döring is gespecialiseerd in confex en concaaf warm gebogen glas, uitgevoerd in dubbelglas en triple glas.

Het gebruik van Iso- en TriplePerform Sun en SKN176 gebogen glas met innovatieve productiemethoden zoals “spacer simulatie,” die zorgt voor een betere matching van het glas, heeft geleid tot een ongeëvenaarde esthetische kwaliteit. Hiermee heeft vandaglas niet alleen bijgedragen aan de functionaliteit van Berghaus Plaza, maar ook aan de visuele pracht van het complex.

Met het gebogen Iso- en TriplePerform isolatieglas heeft vandaglas een blijvende indruk achtergelaten op dit unieke en levendige deel van de stad. 

Fibonacci

Fibonacci
Amsterdam (NL)

Architect

Gevelbouwer

Projectontwikkelaar

Gevelbeglazing

Fotografie

Gelaagd veiligheidsglas en brandwerend isolatieglas voor woontoren Fibonacci 

Vanwege de korte bouwtijd van het project was het van essentieel belang dat elke levering tijdig en compleet plaatsvond. Om aan deze eis te voldoen, produceerde en verpakten we het glas per verdieping, aangezien het gebouw achttien verdiepingen telde en de werkzaamheden van boven naar beneden werden uitgevoerd. Ondanks de logistieke uitdagingen op de bouwplaats met beperkte ruimte, slaagden we erin om het glas op het afgesproken tijdstip te leveren, waardoor het direct kon worden verwerkt. Het project verliep foutloos ‘just in time’, en de klant had geen verbeterpunten te benoemen. 

Gelaagd veiligheidsglas voor balkonbeglazing
We hebben het gelaagd veiligheidsglas geleverd voor de balkonbeglazing van de woontoren Fibonacci. Het betrof 850 strekkende meters aan balustraden, wat neerkomt op ongeveer 500 m² gelaagd veiligheidsglasglas. De balkonhekken werden geleverd aan CEPU Constructions B.V., die verantwoordelijk was voor de montage.

Brandwerend glas
Naast de balkonbeglazing leverden we ook het brandwerende glas voor dit project. Deze levering omvatte meer dan 800 m² aan brandwerende isolatieruiten. We werkten samen met Webo, die het glas installeerde en regelmatig een beroep doet op ons vanwege  onze expertise in brandwerend glas en speciale afmetingen. 

De Havenkade - Nijmegen

De Havenkade
Nijmegen (NL)

Havenkade Nijmegen:
Moderne architectuur met duurzameglasoplossingen

Ontdek het nieuwste architectonische meesterwerk aan de Waalhaven in Nijmegen, het Dijkkwartier. Ontworpen door het gerenommeerde bureau JURY! uit Rotterdam, prijkt dit project met twee indrukwekkende woontorens en een eigentijds appartementenblok op de havenkade, waardoor de stadsskyline voorgoed is veranderd.

Een opvallend kenmerk van dit project is de ruim 70 meter hoge toren, die met zijn unieke vorm een iconisch herkenningspunt is geworden. De architectonische visie is versterkt door het gebruik van hoogwaardig isolatieglas, geleverd door vandaglas.

Wij hebben 4000m2 IsoPerform SolarControl beglazing en IsoPerform Eclaz One geleverd, waarmee niet alleen de esthetiek maar ook de duurzaamheid van het project wordt benadrukt.

IsoPerform zonnewarmte werende beglazing: Weer de zon waar nodig!
Het IsoPerform SolarControl-gamma van vandaglas biedt een ideale oplossing voor de zuid- en westzijde van het gebouw. Dit hoogwaardige zonnewarmtewerende glas reflecteert warmte van buiten, behoudt natuurlijk licht en zorgt voor comfortabele temperaturen binnenshuis, met energiebesparing als bijkomend voordeel.

IsoPerform Eclaz One: Optimaal Natuurlijk Daglicht en Thermische Isolatie
IsoPerform Eclaz One staat voor glas met een hoge inval van natuurlijk daglicht, esthetisch neutrale eigenschappen en uitstekende thermische isolatie. Het maakt gebruik van gratis zonne-energie, draagt bij aan energiezuinigheid en biedt bewoners extra licht aan de noordzijde van het gebouw.

Ervaar zelf de perfecte combinatie van architecturale pracht en geavanceerde isolatietechnologie bij het Dijkkwartier aan de Waalhaven, waar stijl en duurzaamheid samenkomen.

Expert partners in glass. Going beyond the ordinary.
Noordkade Hendirk Ido Ambacht

De Noordkade
Hendrik-Ido-Ambacht (NL)

Noordkade Hendirk Ido Ambacht

Door ons geleverd:

TriplePerform® SolarControl XTR 70/33
Gebogen glas  Isoperform® ThermControlCurved Alfa

De perfecte coating voor De Noordkade, Hendrik-Ido-Ambacht

Stel je een architecturaal meesterwerk voor, met zijn futuristische design en opvallende glazen gevels. Maar wat als die glazen gevels niet plat zijn, maar elegant gebogen? Dit was precies de uitdaging waarmee we werden geconfronteerd bij de constructie van de iconische Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht.

De gebogen ruiten op de hoeken van dit uitzonderlijke gebouw hebben een zeer korte radius, wat een krachtige buiging vereist. Hier kwam het dilemma: de standaard coating voor vlakke ruiten was niet geschikt voor deze bijzondere eisen. Maar met een nauwe samenwerking met de architect, vonden we de perfecte oplossing.

We kozen voor een speciale coating die wel geschikt was voor buiging, zonder afbreuk te doen aan het esthetische aspect van het project. Gebogen ruiten hebben van nature een iets andere reflectie dan vlakke ruiten, en dit hebben we bewust behouden om de architectonische visie van De Noordkade te behouden. Het resultaat was verbluffend en werd door zowel de architect als de betrokken partijen met open armen ontvangen.

Dit project toont aan dat zelfs de meest complexe architecturale uitdagingen met de juiste samenwerking en technische expertise kunnen worden overwonnen bij vandaglas. De Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht, ook wel bekend als Waterbusplein, is nu niet alleen een architecturaal juweeltje, maar ook een bewijs van wat mogelijk is met de juiste coating voor gebogen ruiten.

Expert partners in glass. Going beyond the ordinary.

aecdd235-4a19-48cc-bcf9-cd3227c8fcc7
Noordkade - Hendrik Ido Ambacht
Noordkade - Hendrik Ido Ambacht

De Zalmhaven toren (NL)

Gevelbeglazing

Aannemer / opdrachtgever

De Zalmhaven toren is de googste woontoren van Nederland en is 220 meter hoog.
Specifiek voor dit werk zijn de door onze experts gemaakte berekeningen voor de glasdikten in verband met de enorme windbelasting. Ook de manier van bouwen met een hijsloods was erg complex. Dit omdat een complete overkapte productie ruimte elke week een verdieping omhoog gaat. De leveringsbetrouwbaarheid daarom super belangrijk, is er geen glas de hijsloods gaat elke week omhoog. Dankzij de medewerkers van logistiek was de timing perfect.

We hebben hier 10.000 m2 isolatieglas geleverd. De “kroon” het bovenste gedeelte is IsoPerform XTR Silver.  Dit geeft een extra beleving wanneer de zon erop schijnt. De andere beglazing is IsoPerform SKN 165.

Hieronder een overzicht van video’s waarop ons glas prachtig in beeld wordt gebracht.

vandaglas bv Jonas Amsterdam

Jonas Amsterdam (NL)

Gevelbeglazing

Fotografie

Sebastian van Damme

Voor dit project hebben we 5000 m² IsoPerform XTR70/33 geleverd.

Dit glas staat bekend om zijn zeer hoge selectiviteit; hoge daglichttoetreding met lage zonnewarmtetoetreding.

Jonas bevindt zich aan de haven van Amsterdam IJburg en biedt plaats aan 190 middensegment huurstudio’s, 83 koopappartementen en verschillende ondersteunende faciliteiten. Het is een gebouw met een innovatief woningconcept en een spectaculair ruimtelijk interieur dat het hoogst mogelijke duurzaamheidscertificaat heeft behaald: BREEAM Outstanding. Jonas zal de sociale cohesie bevorderen in wat nog steeds een nieuwe stadsbuurt is, door een duurzaam en uitnodigend hart te creëren voor de buurt.

De naam Jonas verwijst naar het verhaal van ‘Jonas en de Walvis’. Het staat voor avontuur, maar ook voor bescherming en comfort in een ‘groot lichaam’. Het is een heldhaftig gebouw met een warm hart. Maar Jonas is ook een duurzaam en aantrekkelijk gebouw dat opvalt tussen de omliggende gebouwen in IJburg, niet in de laatste plaats vanwege de bijzondere locatie op het schiereiland en het speciale programma dat het herbergt. Het gebouw drukt op opvallende wijze thema’s uit die bij deze locatie horen: water, kade en het ambacht van scheepsbouw. Hierdoor voelt Jonas natuurlijk aan, omdat het gebouw de ‘ziel van de plek’ omarmt en zichtbaar maakt.

svd_Jonas Vandaglas 20230507-007 1000

KBK Bouwgroep Volendam

gevelbeglazing

fotografie

Peter Baas, Simon Elwell,
Michael van Oosten

Het geheel vernieuwde hoofdkantoor van de KBK Bouwgroep in Volendam is naar ontwerp van KuiperSteur Architecten BNA.
Het is een zeer mooi gebouw geworden. En wij zijn er trots op advies te hebben kunnen geven ten aanzien van de specifieke beglazingswensen en het in de gevelbeglazing te integreren logo van de gebouweigenaar.

Voor de gevel is gebruik gemaakt van een structureel glazen vliesgevelsysteem. Door de structurele beglazing worden de weerkaatsingen van het glas niet verstoord of beïnvloed door eventuele drukplaten en afdekkappen.

Om de hoofdingang van het gebouw te accentueren, heeft Kuiper Steur Architecten gekozen voor een blauw type zonnewarmtewerende beglazing, om ook de link te liggen naar het logo van de gebouweigenaar, de KBK Bouwgroep. De beglazing met een lichtdoorlating van 52% en een zonnewarmte doorlatingsprestatie van slechts 28%, heeft wat blauwe reflecties in de lichtdoorlatendheid. Voor de entree gevel is deze zonnewarmtewerende beglazing gecombineerd met een gekleurde PVB tussenlaag van Vanceva (type Aquamarine) om de blauwe kleur en de reflecties te accentueren.

Ter hoogte van de vloerconstructie is een shadowbox-beglazing gebruikt, waarbij de buitenste ruit van de dubbele beglazing dezelfde blauwe reflecterende beglazing betreft gecombineerd met de blauwe Vanceva PVB-tussenlaag (alleen als gelaagd en gehard glas), en de binnenste ruit volvlaks zwart geëmailleerd glas is.

Op de plaats van het logo in de gevel is een vergelijkbare shadowbox toegepast, alleen is de binnenruit is niet volvlaks geëmailleerd, maar gezeefdrukte om het logo volledig transparant uit te sparen van de zwarte emaille dekking.

De LED belichting van het logo in de gevel geeft het gebouw een extra aanzienwekkende uitstraling.

Grotius | The Roofs, Den Haag (NL)

gevelbeglazing

advies | vandaglas consulting
projectbegeleiding | vandaglas facades

bijzonder product

15.000m2 zonwerende IsoPerform Sun beglazing

fotograaf

voltooiing

2022

Artikel The Roofs, Gevelbouw 4-2023

Het stationsgebied in Den Haag heeft er twee iconische gebouwen bij: Grotius I en II vormen samen het appartementencomplex The Roofs. Respectievelijk 120 en 100 meter hoog zijn de woontorens met hun bijzondere kronen nu al niet meer weg te denken uit de Haagse skyline. Wegens complexe eisen aan de beglazing schakelde gevelspecialist Alkondor de expert advisors van vandaglas in. Meedenken bleek hier minstens zo belangrijk als strakke levering van de duizenden vierkante meters beeldbepalende ruiten.

The Roofs: focus op zon en zicht

De duurzame woontorens hebben gevels van natuursteen en hout, behalve woningen ook een transparante commerciële plint met horeca en dienstverlening en een ondergrondse parkeergarage. Het ontwerp was in handen van MVRDV Architecten, bekend om hun experimentele en creatieve architectuur. De torens zijn van verre herkenbaar dankzij hun bijzondere bekroning, een driedimensionaal landschap van terrassen, groen en hout. In het ontwerp zijn de zonrichting en het zicht op stadscentrum en zee meegenomen. De beglazing speelt dan ook een cruciale rol in het ontwerp.

 

vandaglas bv | Grotius Den Haag - IsoPerform Sun

Van advies naar productie naar levering

Alkondor werd aangetrokken door de bouwcombinatie J.P. van Eesteren/BESIX die de constructie van The Roofs uitvoerde. De gevelbouwer belde al in een vroeg stadium naar vandaglas met de vraag om mee te denken over de opbouw, dikte en verschillende kwaliteiten van de beglazing. In hoogbouw gelden strenge eisen qua geluidsdichtheid en veiligheid en daarnaast golden voor dit specifieke project architectonische eisen met betrekking tot zicht en licht. De beoogde duurzaamheid vroeg nog specifieke isolerende kwaliteiten van het glas.

Technisch

Na afstemming en engineering van de benodigde beglazing heeft vandaglas de volledige order van 15.000m2 zonnewarmtewerend isolatieglas IsoPerform SUN geproduceerd en geleverd. Deze beglazing kenmerkt zich door een lichttoetreding van 72% en een zonnetoetredingsfactor van 0,38. Daarmee krijgen de appartementen, ook op grote hoogte en op het zuiden het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat. Bovendien voldeed de volledige order aan alle wettelijke akoestische en veiligheidseisen en werd ca 500m2 specifiek brandwerend glas geleverd.

Een glasexpert die kan meedenken was wat de ontwerpers en bouwers van the Roofs zochten en vonden. vandaglas kon zich nog eens bewijzen als onafhankelijke specialist in glasengineering en als betrouwbare productiepartner en leverancier in omvangrijke en complexe bouwprojecten. De bewoners van de torens, die medio 2022 werden opgeleverd en intussen volledig verhuurd zijn, plukken daar nu de vruchten van in hun bijzondere appartementen.

vandaglas bv | Q Residences CurvePerform

Q Residences Amsterdam (NL)

gevelbeglazing

advies | vandaglas consulting
projectbegeleiding | vandaglas facades
productie | vandaglas Berlin

fotograaf

bijzonder product

gebogen isolatieglas met afmetingen 3.184mm x 5.170mm

voltooiing

2022

In de Amsterdamse wijk Buitenveldert zijn twee nieuwe woontorens verrezen. Daarin werken beton en glas zo mooi samen, dat het lijkt of je in een tekening van Escher bent beland. De laagste, Cube genaamd, telt 8 woonlagen en oogt op het eerste gezicht nog conventioneel. Bij contrast is grote broer Quartz (23 woonlagen) een eigenzinnig spel van lijnen waarin niets lijkt wat het is.

Cube
We schrijven niet voor niets ‘op het eerste gezicht’. De laagste toren is dan wel klassiek rechthoekig, in de afwerking kenmerkt het complex zich door bijzondere toepassingen van glas. Q-Residences staat te midden van allerlei Amsterdams groen (o.a. Gijsbrecht van Amstelpark, Amsterdamse Bos). Eén van de uitgangspunten was om hier van de appartementen geen naar binnen gekeerde ruimtes te maken, maar de verbinding op te zoeken met buiten. Precies met dat doel voor ogen zijn in woonkamers en slaapkamers van Cube verdiepingshoge ramen geplaatst. Balkons zijn van elkaar gescheiden door schuin geplaatste ruiten, die de woontoren op het tweede gezicht alsnog een bijzondere aanblik geven. Alsof het gebouw zich via het glas uitstrekt naar de omgeving.

vandaglas bv | Q Residences CurvePerform
vandaglas bv | Q Residences CurvePerform
vandaglas bv | Q Residences CurvePerform

Quartz
Ook voor de hogere toren is gebruik gemaakt van manshoge raampartijen, maar hier gebeurt op glasgebied nog veel meer. De betonnen scheidingen in de gevel hebben verschillende organische vormen meegekregen. Het bijzondere effect van deze schijnbaar bewegende vormen wordt verdubbeld door de toepassing van ronde hoeken van glas aan alle kanten van het gebouw. Hier lag voor glasleverancier vandaglas de grootste uitdaging. Niet alleen ging het om ruiten van enorme afmetingen waaraan allerlei eisen werden gesteld, bijvoorbeeld qua isolatie en zonwering. De buiging van het hoekglas moest ook een normale aanblik naar buiten blijven bieden. vandaglas key accountmanager Facades René Goossen: “Moet u zich voorstellen dat u hier in uw luxe appartement zit en uitkijkt over de skyline van Amsterdam en dan zit er vertekening in. Dat kan echt niet.”

Technisch
Voor de rechte beglazing leverde vandaglas hun IsoPerform zonwerende beglazing. De mooie TL/g-factor van 71/37 gekoppeld aan de hoogte van de ruiten laat optimaal grote hoeveelheden daglicht binnen, zonder dat de zon vrij spel krijgt. Voor de gebogen hoekbeglazing van Quartz produceerde vandaglas in de Döring fabriek in Berlijn loepzuivere ruiten met een zonnewarmtewerende coating SKN 176 coating. Hiermee vertonen zelfs de grootste ruiten – de hoek begane grond meet 3184mm bij 5300 mm! – geen enkele vertekening in het zicht van binnen naar buiten.

Het vakmanschap van de medewerkers in Berlijn en de kwaliteit van de ovens daar stelden vandaglas in staat om zonder problemen de gevraagde onorthodoxe raampartijen voor Cube en Quartz te leveren en plaatsen. In het eindresultaat is deze beglazing een onmisbare factor voor het aangezicht van de torens en de kwaliteit van leven in de appartementen. Hieronder een video met de architect aan het woord.

 

Glas award 2023

Q Residences is door de leden van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland in november 2022 genomineerd voor de Glas Award 2023. De nominaties voor de Glas Award 2023 zijn bekend.

De Vakgroep GLAS organiseert de prijs voor vooruitstrevende en spraakmakende initiatieven en projecten op het gebied van vlakglas voor de elfde maal. 

Op donderdag 9 februari 2023 wordt de prijs om 17 uur tijdens de Bouwbeurs in Utrecht uitgereikt door voormalig vice premier en voorzitter van Bouwend Nederland, Maxime Verhagen.