De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden
Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer
Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer
Central Park Utrecht is een opvallende toevoeging aan de skyline van de stad. Dit duurzame kantoorgebouw, dat een BREEAM Excellent-certificering heeft, onderscheidt zich door een kantoortuin op 45 meter hoogte. Met isolatieglas van Vandaglas is niet alleen het ontwerp versterkt, maar ook de duurzaamheid en het binnencomfort van het gebouw.
IsoPerform XTR 60/28 voor ultiem binnenklimaat en energie-efficiëntie
Voor Central Park Utrecht leverde Vandaglas in totaal 8180 m² IsoPerform XTR 60/28 isolatieglas. Dit type glas, met zijn zeer hoge selectiviteit, biedt een perfecte balans tussen daglicht- en zonnewarmtetoetreding en is inmiddels vervangen in ons assortiment door IsoPerform XTR 61/29. De levering bestond uit:
Een bijzondere kantoortuin in de lucht
Op 45 meter hoogte bevindt zich een unieke, binnenshuis gelegen kantoortuin. Deze groene ruimte, volledig omringd door gebogen glas van Vandaglas, biedt kantoorgebruikers een plek van rust en ontspanning midden in het gebouw. Het is een eigentijdse benadering van stedelijke groenvoorziening die functionaliteit en natuur op een inspirerende manier samenbrengt.
Samenwerking met Blitta en een focus op duurzaamheid
De gevel van Central Park Utrecht werd gerealiseerd door Blitta, waarbij Vandaglas zorgde voor naadloos geïntegreerd isolatieglas dat voldoet aan de hoogste eisen voor energiezuinigheid en esthetiek.
Vandaglas en de toekomst van stedelijke ontwikkeling
Met trots levert Vandaglas aan projecten zoals Central Park Utrecht, die het belang van duurzaamheid en hoogwaardige architectuur onderstrepen. Door hoogwaardige glasoplossingen te bieden, draagt Vandaglas bij aan een comfortabele, energie-efficiënte toekomst.
Neem voor meer informatie over onze producten en projecten gerust contact met ons op.
Het Forum in Theater aan de Parade is een schitterend voorbeeld van innovatief glaswerk, met een unieke technische uitdaging: achter één van de glazen wanden bevindt zich een groot led scherm. De vereiste was dat, wanneer dit scherm uitgeschakeld is, deze glazen wand er exact hetzelfde uitziet als de omliggende wanden. Dit vroeg om uiterste precisie en zorgvuldige afstemming tussen design en technologie.
Precisie in design en afwerking
Voor de glaswand voor het LED-scherm leverden wij ProtectPerform Safe ST150 gehard gelaagd veiligheidsglas volvlak zeefdruk met ral 9005 in panelen van 1000 x 4850 mm, bevestigd met zwarte adapters van 50 mm. Wanneer het scherm uit staat, ziet deze er volledig hetzelfde uit als de omliggende spiegelende zwart geëmailleerde glazen wanden, wat een perfecte, uniforme uitstraling garandeert.
De omliggende glazen wanden zonder LED-scherm, ca. 140 m², werden uitgevoerd in SafePerform ST150 met volvlak zeefdruk en verlijmd op vlakke houten wanden. Voor de mobiele wanden, ca. 60 m², werd SafePerform ST150 geleverd aan Espero, waarmee flexibiliteit en esthetische consistentie werden gecombineerd.
Dit project werd gerealiseerd door Mertens Bouwbedrijf B.V., de glazen wanden door Alvista Valburg, en de mobiele wanden door Espero Waalwijk. De technische complexiteit, gecombineerd met de hoogwaardige afwerking en het visueel verbluffende eindresultaat, maakt dit project een voorbeeld van glas als een veelzijdig en geavanceerd bouwmateriaal.
De opening door Zijne Majesteit de Koning op 1 maart 2024 onderstreept nog eens de prestige en waarde van dit project.
Dit volledig houten, circulair en energieneutraal gebouw heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. De high-end ambitie is om een gezond, integraal duurzaam en Paris-proof gebouw te ontwikkelen, met meetbare doelen als de hoogste certificeringsniveaus als de WELL Platinum- en BREEAM Outstanding en een ‘Whole Life Carbon’ footprint van <200kg CO2/m2. Deze laatste methode heeft als doel de totale CO2-uitstoot gedurende de gehele levensduur van een bouwproject, van een product of gebouw te meten en te beoordelen. Niet alleen tijdens het gebruik, maar ook tijdens de productie en bouw.
Milieulast tijdens productie en gebruik
Van alle toegepaste materialen is daarom de milieulast kritisch beoordeeld. En is de balans tussen de milieulast tijdens productie en tijdens het gebruik van het betreffende materiaal nauwkeurig berekend.
Zo ook ten aanzien van de gevelbeglazing die Vandaglas heeft mogen produceren en leveren. Gekozen is voor dubbel en driebladig isolatieglas samengesteld uit Low Carbon floatglas componenten in combinatie met een performante zonwerende low-e coating: IsoPerform LCG XTR70/33 ORAE. Trots dat Vandaglas heeft bijgedragen aan het inspirerende project “Parel in de Polder” in Stolwijk!
Nationale Milieudatabase
De Vries en Verburg heeft een circulair en energieneutraal kantoorgebouw gerealiseerd dat een krachtig statement maakt over circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Mede door het gebruik van ons IsoPerform LCG XTR 70/33 ORAE. Dit Low Carbon isolatieglas is geregistreerd in de Nationale Milieudatabase in Categorie 1.
ORAE is het eerste Low Carbon basis floatglas op de markt en wordt geproduceerd door Saint-Gobain. De productie van het ORAÉ Low Carbon floatglas heeft de laagste koolstofvoetafdruk ter wereld met 6,64kg CO2 eq. per m². Deze vermindering van 42% ten opzichte van de Europese baseline van Saint-Gobain Glass voor helder glas werd verkregen dankzij een opmerkelijk hoge hoeveelheid gerecycled glascullet (64%) in het smeltproces toe te voegen. Zonder enig compromis aan de technische, kwalitatieve of esthetische prestaties.
CO2-reductie bij productie
In vergelijking met de CO2-uitstoot voor de productie van standaard HR++-isolatieglas, heeft het totale productieproces, A1-A3, van IsoPerform LCG XTR70/33 ORAE, een sterk verminderde CO2-voetafdruk. De “A1-A3”-term staat in de levenscyclus analyse (LCA) voor de productiefase: van productie basis floatglas tot en met assemblage van het basis floatglas tot dubbel isolatieglas.
Voor Parel in de Polder betekende dit een totale reductie van de CO2-uitstoot met 33%, voor de productie van het aantal geleverde vierkante meters:
Bewijslast: EPD en NMD
Op basis van de geverifieerde, afzonderlijke Milieu Product Verklaringen (EPD) van zowel het ORAÉ-basisglas van Saint-Gobain als van het geassembleerde isolatieglas van Vandaglas, zijn IsoPerform en TriplePerform LCG XTR70/33 ORAE opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD) met Categorie 1, merkgebonden, milieukaarten.
CO2-reductie bij gebruik
De performante selectiviteit (TL/g) met een zonnewarmtewerende eigenschap van g 0,33 en een daglichtdoorlating van TL70% in combinatie met een thermische isolatie van 1,0 W/m2.K laten dit type IsoPerform in gebruik ook sterk bijdragen aan de reductie van het energieverbruik. Ten opzichte van standaard HR++-glas (Ug 1,2 W/m2.K) levert het minimaal een reductie van 4,39 kg, CO2 eq per m2 per jaar.
16 oktober 2024
9 augustus 2024
3 augustus 2024
27 juli 2024
11 juli 2024
Voor het circulaire en energiepositieve kantoorgebouw van PCS in Hendrik-Ido-Ambacht heeft Vandaglas de beglazing verzorgd. Dit project markeert een belangrijke stap in duurzame architectuur, waarbij innovatie en milieuverantwoordelijkheid hand in hand gaan.
Projectdetails
Vandaglas heeft in totaal 465 m² TriplePerform Alfa rechte beglazing geleverd, samen met 9 gebogen ruiten met afmetingen van 3396 x 2450 mm. Een bijzonder kenmerk van deze gebogen ruiten is dat ze zijn geproduceerd zonder vertekening. Dit zorgt ervoor dat er geen storende weerspiegelingen ontstaan, wat de functionaliteit en esthetiek van het gebouw ten goede komt. Deze aanpak past binnen de bredere visie van Vandaglas om hoogwaardige, maatwerk glasoplossingen te bieden die voldoen aan de specifieke behoeften van elk project.
Dikteberekening en Engineering
Voor het Omega PCS-project hebben wij nauwgezet de dikteberekeningen van het glas uitgevoerd, met een sterke focus op de gebogen ruiten. Dit is een essentieel aspect van ons werk, aangezien de juiste glasdikte niet alleen invloed heeft op de veiligheid, maar ook op de energieprestaties van het gebouw. In samenwerking met Rollecate, de gevelbouwer, hebben we ervoor gezorgd dat de engineering van het glas goed aansluit bij de architectonische visie van het gebouw. Deze samenwerking heeft geleid tot een geïntegreerde aanpak waarbij esthetiek en functionaliteit zijn gewaarborgd.
Circulaire Architectuur
Het Omega PCS-gebouw, ontworpen door EVA Architecten, is een voorbeeld van circulaire en duurzame bouwpraktijken. Het gebouw is ontworpen om zijn eigen energiebehoefte op te wekken, wat betekent dat het energiepositief is. Dit wordt gerealiseerd door het gebruik van een hoofddraagconstructie van hout, gecombineerd met innovatieve technieken en materialen die de ecologische voetafdruk minimaliseren.
De circulaire benadering van het ontwerp houdt in dat alle gebruikte materialen eenvoudig kunnen worden gescheiden en hergebruikt. Dit geldt niet alleen voor het glas, maar ook voor andere elementen zoals de waterdichte schil en de bouwkundige inrichting. Het idee is dat alle materialen in de toekomst opnieuw kunnen worden ingezet, waardoor afval wordt verminderd en duurzaamheid wordt bevorderd.
Uniek Ontwerp
De architectuur van het gebouw is ontworpen als een tweelaags volume dat boven het maaiveld is opgetild. Dit ontwerp maakt parkeren onder het gebouw mogelijk, wat bijdraagt aan een efficiënter gebruik van de ruimte. De parkeerkelder is het enige deel van het gebouw dat niet demontabel is, wat het geheel een flexibele en aanpasbare structuur geeft.
Het gebouw heeft een asymmetrisch opgetild volume dat ruimte biedt voor een beschutte daktuin. Deze daktuin is niet alleen een esthetische aanvulling, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit door een speciaal samengestelde kruidenmix die bijen, vlinders en andere insecten aantrekt. Dit benadrukt de betrokkenheid van het project bij duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.
Transparantie en Licht
Een van de opvallende kenmerken van het Omega PCS-gebouw is de transparante gevel met ronde hoeken. Dit ontwerp geeft het gebouw een open uitstraling en zorgt voor een goede lichtinval. Overkragende gevelbanden variëren in diepte, afhankelijk van de oriëntatie, en fungeren als zonwering. Dit helpt niet alleen om de energievraag in de zomer te beperken, maar draagt ook bij aan het visuele belang van het gebouw.
De combinatie van deze elementen maakt het Omega PCS-project niet alleen functioneel, maar ook aantrekkelijk voor zowel gebruikers als bezoekers. Het gebouw is een plek voor samenwerking en creativiteit, wat de kernwaarden van PCS weerspiegelt.
Conclusie
Met de levering van hoogwaardige glasoplossingen voor het Omega PCS-project bevestigt Vandaglas zijn toewijding aan innovatie en duurzaamheid in de bouwsector. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe moderne architectuur en milieuvriendelijke praktijken samen kunnen komen in een functioneel en esthetisch aantrekkelijk ontwerp.
Met deze levering onderstreept Vandaglas zijn expertise in het leveren van maatwerk glasoplossingen voor duurzame en innovatieve bouwprojecten.
Aan de Planetenweg in Hoofddorp, op de locatie van een voormalig kantorenterrein, staat een uniek woongebied: Hyde Park Kensington. Dit moderne project transformeert oude kantoren naar hoogwaardige appartementen en draagt bij aan de stedelijke herontwikkeling van de regio. Met 4.000 woningen, die deel uitmaken van een herontwikkelingsproject, vormt Hyde Park Kensington een toonaangevend voorbeeld van eigentijdse stadsvernieuwing.
Hyde Park Kensington onderscheidt zich door een vooruitstrevend stedenbouwkundig ontwerp dat gericht is op duurzaamheid, esthetiek en leefbaarheid. De getrapte gevels en zogenaamde “sun-cuts” zorgen voor optimale lichtinval en zichtlijnen tussen de verschillende bouwblokken. Dit zorgt voor een luchtige en ruimtelijke uitstraling van het complex, terwijl de gemeenschappelijke binnentuin een groene oase biedt voor bewoners om van te genieten. Deze combinatie van design en functionaliteit maakt Hyde Park Kensington tot een gewilde woonlocatie die perfect aansluit bij moderne stedelijke behoeften.
Onze bijdrage: Hoogwaardig isolatieglas en veiligheidsglas voor de balustrades
Wij zijn trots om bij te dragen aan dit indrukwekkende project door de levering van hoogwaardige glasoplossingen. Voor Hyde Park Kensington hebben wij maar liefst 4705 m2 m² aan IsoPerform One met warm-edge spacer isolatieglas geleverd, dat voornamelijk in onze fabriek in Emmen is geassembleerd. IsoPerform One is een innovatieve glasoplossing die uitstekende thermische isolatie biedt. De warm-edge spacer verbetert niet alleen de thermische isolatie van de raamconstructie maar ook valt de matzwarte kleur van de warm-edge spacer visueel esthetisch weg in de spouw en veroorzaakt geen hinderlijke weerkaatsing van het zonlicht.
Naast het isolatieglas hebben wij ook het glas voor de balustrades van de vele balkons geleverd. Hiervoor hebben wij gebruik gemaakt van 88.2 gelaagd veiligheidsglas, afkomstig uit onze fabriek in Almelo.
Waarom kiezen voor ons glas?
Voor Hyde Park Kensington hebben we glas geleverd dat niet alleen voldoet aan de hoogste technische eisen, maar ook bijdraagt aan het wooncomfort en de uitstraling van het project.
Met onze fabrieken in Emmen en Almelo kunnen we snel en flexibel inspelen op de specifieke wensen van onze klanten, waarbij kwaliteit en klanttevredenheid altijd voorop staan. Wij zijn trots om deel uit te maken van de transformatie van Hyde Park Kensington.
De fusiegemeente West Betuwe heeft onlangs haar vernieuwde gemeentehuis in Geldermalsen in gebruik genomen. Het gebouw is getransformeerd van een donker en ingewikkeld pand naar een licht en open ruimte, waarin de oude en nieuwe delen naadloos op elkaar aansluiten. Deze transformatie is mede mogelijk gemaakt door onze speciale beglazing, waaronder de levering van het meest neutrale glas ter wereld.
Het vernieuwde gemeentehuis is uitgebreid met twee nieuwe bouwdelen, die samen ongeveer 750 m² glasoppervlak vereisen. Oud en nieuw zijn niet direct verbonden, maar via daklichten, die zorgen voor maximale daglichttoetreding. De volledig transparante publieksentree, die oogt als een paviljoen, bevindt zich in het nieuwe gedeelte en is ook voorzien van veel glas. Vanwege de omvang van het glasoppervlak, de verschillende glasvarianten, en de specifieke eisen, zijn wij al vroeg in het proces door gevelbouwer Hermeta benaderd voor advies op maat. Wij onderscheiden ons door een compleet aanbod en leveren alles vanuit één locatie. Of het nu gaat om grootformaat, brandwerend, zonwerend, gebogen, gezeefdrukt of extra helder glas – wij regelen het. Gedurende het hele bouwproces heeft de klant bij ons één contactpersoon.
Zonwerende Beglazing
Het nieuwe gemeentehuis is een duurzaam, energieneutraal gebouw. Daarom is gekozen voor IsoPerform XTR61/29, een uiterst energie-efficiënt en helder glas dankzij de hoge selectiviteit tussen lichtdoorlating en zontoetreding. Dit glas vermindert de energiekosten door de behoefte aan kunstlicht en airconditioning te verlagen. Het houdt in de zomer de zon buiten en in de winter de warmte langer vast, wat zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, het hele jaar door. Voor de renovatie hebben wij circa 300 m² IsoPerform XTR61/29 geleverd in een neutrale uitvoering. Voor de nieuwbouw leverden we ongeveer 325 m² TriplePerform XTR61/29 in de uitvoering ExtraClear, met extra helder basisglas.
Extra Helder Glas
De zonwerende low-e coating van XTR61/29 is al zeer neutraal en helder, maar met ExtraClear gaan we nog een stap verder. Door een speciaal procedé verlagen we de ijzeroxidewaarde in het glas, waardoor het extra helder wordt. Dit is met name van grote waarde voor een transparant paviljoen met grote glaspartijen. Wij hebben hier extreem grote ruiten van wel 2 meter breed en 5,4 meter hoog geleverd. Dankzij onze brede expertise konden we ook voor deze speciale eisen de juiste oplossing bieden.
Brandwerend glas
Naast Iso- en TriplePerform XTR61/29 beglazing hebben we ook nog vijftien ruiten geleverd die voldoen aan een brandwerendheidseis van 30 minuten. Dit onderstreept het voordeel van onze rol als totaalleverancier: de klant heeft voor alle mogelijke glastypen slechts één aanspreekpunt.
Mr Sammi Bistro in Roermond heeft een spiegelwand die ontworpen is door de eigenaar daarna praktisch vertaald en gerealiseerd is door Swallow Projecten. Swallow een onderdeel van Vandaglas b.v. geniet al meer dan 85 jaar een uitstekende reputatie binnen de sanitair- & meubelbranche. En staat tevens bekend om hun maatwerk spiegelglas-opdrachten, uitgevoerd in samenspraak met interieurarchitecten of ontwerpers.
Details van de Spiegelwand
De spiegelwand bestaat uit een groot aantal kleine spiegels, elk met een afmeting van 300×150 mm en plat poly geslepen randen. Voor dit project was het cruciaal dat alle spiegels uiterst maatvast en haaks gesneden en geslepen werden. Dit zorgde ervoor dat de spiegels perfect pasten en het visgraatmotief goed tot zijn recht kwam.
Uitvoering
Een vakman heeft de losse spiegels in een visgraatmotief op de wand aangebracht. Deze aanpak vereiste nauwkeurigheid en aandacht voor detail om ervoor te zorgen dat de spiegels naadloos in het patroon pasten.
Samenwerking
Het project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de eigenaar van Mr. Sammi, die verantwoordelijk was voor het ontwerp. Swallow Projecten vertaalde dit ontwerp naar een praktische uitvoering, wat resulteerde in een unieke en stijlvolle spiegelwand in de bistro.
Conclusie
Het spiegelwand project bij Mr Sammi Bistro is een goed voorbeeld van hoe maatwerk spiegelglas en vakmanschap kunnen bijdragen aan een opvallend interieurontwerp. Dankzij de samenwerking tussen Swallow Projecten en de ontwerper kunnen bezoekers nu genieten van een voortreffelijke sfeer in de bistro.
Swallow Projecten, gespecialiseerd in maatwerk spiegelglas-opdrachten, heeft in samenwerking met een interieurarchitect een uniek project gerealiseerd voor Tante Tilly Brasserie in Roermond. . Swallow een onderdeel van Vandaglas b.v. geniet al meer dan 85 jaar een uitstekende reputatie binnen de sanitair- & meubelbranche. En staat tevens bekend om hun maatwerk spiegelglas-opdrachten, uitgevoerd in samenspraak met interieurarchitecten of ontwerpers.
Details van het Project
Voor het interieur van de brasserie is een smal visgraatmotief in de spiegels aangebracht door middel van V-groef rillen. Deze techniek zorgt voor een subtiele, maar elegante afwerking die perfect aansluit bij de rest van het interieur. Middenin de spiegel is een boorgat gemaakt om plaats te bieden aan een lichtpunt, waardoor functionaliteit en design gecombineerd worden.
Uitvoering
De V-groef rillen in de spiegels zijn nauwkeurig aangebracht om het gewenste visgraatmotief te creëren. Dit vereist precisie en vakmanschap om ervoor te zorgen dat het patroon consistent en esthetisch aantrekkelijk is.
Samenwerking
Het project werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met een interieurarchitect. Deze samenwerking was cruciaal om ervoor te zorgen dat het ontwerp en de uitvoering naadloos op elkaar aansloten, wat resulteerde in een stijlvolle en functionele spiegelwand die bijdraagt aan de algehele sfeer van de brasserie.
Conclusie
Het spiegelglas project bij Tante Tilly Brasserie laat zien hoe maatwerk en vakmanschap kunnen samenkomen om een opvallend interieur te creëren. Dankzij de expertise van Swallow Projecten en de samenwerking met een interieurarchitect, biedt de brasserie nu een unieke en uitnodigende omgeving voor haar gasten.
Het voormalige V&D gebouw in Eindhoven is volledig getransformeerd: van oud warenhuis naar modern, duurzaam multi-tenant kantoor- en winkelpand. De historie van het gebouw komt zichtbaar terug doordat de architect het geheel in glas liet inpakken. Daarnaast stelden de nieuwe functies de nodige eisen aan alle beglazing.
De eerste versie van de V&D werd al in 1907 neergezet. In 1930 werd een grootse verbouwing en uitbreiding opgeleverd. Dat werd het pand dat een iconische status kreeg in de lichtstad. Voor het huidige ontwerp van architect Kentie & Partners was zo’n 2400m² isolatieglas nodig. Al dit glas moest een hoge prestatie op het gebied van zonwering leveren vanwege de beoogde multifunctionaliteit van het pand. Om diezelfde reden waren ook de brandwerende en geluidsisolerende glasprestaties van belang. En er was gebogen glas nodig. De verantwoordelijke accountmanager van vandaglas vertelt:
“Het loepzuiver buigen van glas met de minst mogelijke vertekening en tegelijk zorgen dat het aan alle prestatie-eisen voldoet, daar is vandaglas Döring redelijk uniek in. Het is een specialisme dat bij dit project heel goed van pas kwam en zeer werd gewaardeerd door architect en opdrachtgever.”
Met het gebogen glas konden speciale elementen van het gebouw worden gerealiseerd, zoals de ronde hoek op de begane grond en de eerste verdieping. Die vormt “een subtiele knipoog naar het oorspronkelijke ontwerp van de oude V&D uit 1907,” aldus de architect. Hoewel het gebouw volledig is getransformeerd, is de uitstraling minstens even iconisch als het historische pand, mede dankzij al het glas dat erin verwerkt is.
Geleverd door vandaglas:
+/- 2400 m² IsoPerform en TriplePerform SKN165 met zwarte warm-edge spacers, waarvan onder andere grote gebogen isolatieglas ruiten en brandwerend isolatieglas met hoge geluidseisen.
Het Huygens Lyceum in Eindhoven is in alle opzichten een duurzaam en gezond gebouw. Klimaatadaptief, goede luchtkwaliteit, een aangename temperatuur, prettige akoestiek en volop daglicht bevorderen de prestaties van leerlingen en helpen ziekteverzuim onder docenten verminderen. Bij al deze aspecten speelt de beglazing een belangrijke rol.
Het nieuwe schoolgebouw is ontworpen door LIAG architecten + bouwadviseurs en gerealiseerd op de plek van het oude lyceum. Dat oude gebouw werd de afgelopen decennia tig keer verbouwd en evengoed nog steeds geplaagd door technische beperkingen. Ruimtetekort, een slecht binnenklimaat, een nog steeds op olie gestookte installatie, om maar een paar voorbeelden te noemen. In het nieuwe gebouw is werkelijk alles anders aangepakt, en zeker ook de omgang met licht en de verbinding van binnen- en buitenruimte.
Overal in het pand zorgt maximaal lichtdoorlatend, zonwarmte werend isolatieglas voor een aangename leef-, leer- en werkomgeving. Dit geldt in het bijzonder voor het atrium, waarvan de glazen overkapping en hoge glazen puien een in licht badende ontmoetingsplaats maken, nauw verbonden met de natuur van het naastgelegen park. Het ontwerp vroeg ook om verschillende slimme glasoplossingen voor specifieke gedeelten van het gebouw. Zo moest de zonwerende triple beglazing op verschillende plekken ook brandwerend zijn. En geluidsisolatie speelde een rol. Theo Dettingmeijer, accountmanager gevelbouw bij vandaglas, vertelt:
“Aan één kant van het gebouw ligt een doorgaande weg vlakbij de klaslokalen. Doorgaans wordt dan voor de beglazing een geluidwerende folie gebruikt, maar omdat wij zelf het glas produceren konden we in dit geval de geluidswerende prestatie meenemen in een speciale samenstelling van het glas – het vandaglas geheim van de smid zogezegd, waar de architect en de opdrachtgever erg blij mee waren.”
Geleverd door vandaglas:
Tripleperform SUN, in verschillende samenstellingen.
vandaglas b.v.
Meander 451, 6825 MD Arnhem
Postbus 29, 6800 AA Arnhem