De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas - transformatie V&D - Guifi

Transformatie V&D
Eindhoven (NL)

Geschiedenis gevat in glas

Het voormalige V&D gebouw in Eindhoven is volledig getransformeerd: van oud warenhuis naar modern, duurzaam multi-tenant kantoor- en winkelpand. De historie van het gebouw komt zichtbaar terug doordat de architect het geheel in glas liet inpakken. Daarnaast stelden de nieuwe functies de nodige eisen aan alle beglazing.

De eerste versie van de V&D werd al in 1907 neergezet. In 1930 werd een grootse verbouwing en uitbreiding opgeleverd. Dat werd het pand dat een iconische status kreeg in de lichtstad. Voor het huidige ontwerp van architect Kentie & Partners was zo’n 2400m² isolatieglas nodig. Al dit glas moest een hoge prestatie op het gebied van zonwering leveren vanwege de beoogde multifunctionaliteit van het pand. Om diezelfde reden waren ook de brandwerende en geluidsisolerende glasprestaties van belang. En er was gebogen glas nodig. De verantwoordelijke accountmanager van vandaglas vertelt:

“Het loepzuiver buigen van glas met de minst mogelijke vertekening en tegelijk zorgen dat het aan alle prestatie-eisen voldoet, daar is vandaglas Döring redelijk uniek in. Het is een specialisme dat bij dit project heel goed van pas kwam en zeer werd gewaardeerd door architect en opdrachtgever.”

Met het gebogen glas konden speciale elementen van het gebouw worden gerealiseerd, zoals de ronde hoek op de begane grond en de eerste verdieping. Die vormt “een subtiele knipoog naar het oorspronkelijke ontwerp van de oude V&D uit 1907,” aldus de architect. Hoewel het gebouw volledig is getransformeerd, is de uitstraling minstens even iconisch als het historische pand, mede dankzij al het glas dat erin verwerkt is.

Geleverd door vandaglas:
+/- 2400 m² IsoPerform en TriplePerform SKN165 met zwarte warm-edge spacers, waarvan onder andere grote gebogen isolatieglas ruiten en brandwerend isolatieglas met hoge geluidseisen.

vandaglas - Huygens Lyceum- Guifi

Huygens Lyceum
Eindhoven (NL)

Schoolvoorbeeld van optimale glasprestaties

Het Huygens Lyceum in Eindhoven is in alle opzichten een duurzaam en gezond gebouw. Klimaatadaptief, goede luchtkwaliteit, een aangename temperatuur, prettige akoestiek en volop daglicht bevorderen de prestaties van leerlingen en helpen ziekteverzuim onder docenten verminderen. Bij al deze aspecten speelt de beglazing een belangrijke rol.

Het nieuwe schoolgebouw is ontworpen door LIAG architecten + bouwadviseurs en gerealiseerd op de plek van het oude lyceum. Dat oude gebouw werd de afgelopen decennia tig keer verbouwd en evengoed nog steeds geplaagd door technische beperkingen. Ruimtetekort, een slecht binnenklimaat, een nog steeds op olie gestookte installatie, om maar een paar voorbeelden te noemen. In het nieuwe gebouw is werkelijk alles anders aangepakt, en zeker ook de omgang met licht en de verbinding van binnen- en buitenruimte.

Overal in het pand zorgt maximaal lichtdoorlatend, zonwarmte werend isolatieglas voor een aangename leef-, leer- en werkomgeving. Dit geldt in het bijzonder voor het atrium, waarvan de glazen overkapping en hoge glazen puien een in licht badende ontmoetingsplaats maken, nauw verbonden met de natuur van het naastgelegen park. Het ontwerp vroeg ook om verschillende slimme glasoplossingen voor specifieke gedeelten van het gebouw. Zo moest de zonwerende triple beglazing op verschillende plekken ook brandwerend zijn. En geluidsisolatie speelde een rol. Theo Dettingmeijer, accountmanager gevelbouw bij vandaglas, vertelt:

“Aan één kant van het gebouw ligt een doorgaande weg vlakbij de klaslokalen. Doorgaans wordt dan voor de beglazing een geluidwerende folie gebruikt, maar omdat wij zelf het glas produceren konden we in dit geval de geluidswerende prestatie meenemen in een speciale samenstelling van het glas – het vandaglas geheim van de smid zogezegd, waar de architect en de opdrachtgever erg blij mee waren.”

Geleverd door vandaglas:
Tripleperform SUN, in verschillende samenstellingen.

 

vandaglas - Plesmanduin Den Haag - Guifi

Plesmanduin
Den Haag (NL)

Architect

Aannemer

Gevelbouwer

Gevelbeglazing

Opdrachtgever

Fotografie

Historisch hypermodern: het Plesmanduin monument

Aan de rand van Den Haag, op de grens met Scheveningen en vlakbij Madurodam, ligt het rijksmonument Plesmanduin. Dit klassieke pand werd eind jaren dertig gebouwd in opdracht van de eerste president-directeur van de KLM, Albert Plesman. Het zou tot 1969 dienst blijven doen als KLM kantoor. De afgelopen jaren is dit historische kantoorpand gerenoveerd en getransformeerd tot een bijzondere hedendaagse woonomgeving. Dat bracht de nodige glasuitdagingen met zich mee.

Zo werden de oude kozijnen niet vervangen maar gerestaureerd. Deze circulaire aanpak van aannemer Van Wijnen diende ook om de oorspronkelijke aanblik van het pand te behouden. De beslissing had wel verstrekkende consequenties voor de beglazing, want hoe krijg je modern isolatieglas in een sponning gemaakt voor enkel glas? Vandaglas adviseerde over de oplossing

Voor de grote hoeveelheid ramen van het oude KLM gebouw was 5000 m² isolatieglas met een hoge lichtdoorlaat en zonnewarmtewering nodig. 1500 m² daarvan moest in een veel dunnere vorm dan gebruikelijk worden geproduceerd in verband met de historische enkel glas kozijnen. Door in de spouw krypton gas in plaats van argon gas te gebruiken kon vandaglas isolatieglas met een veel smallere spouw produceren, dat wel alle vereiste prestaties haalde. vandaglas accountmanager Rene Goossen:

“Als je nu naar het Plesmanduin monument kijkt zie je een prachtig gerenoveerd historisch pand, terwijl er overal hypermodern glas in zit, dat is toch mooi?! Het glas zorgt voor veel licht en een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar door. Maar vergis je niet, de ware uitdaging zat hier in de planning. Iedereen kan glas leveren, maar de logistiek van zo’n groot renovatieproject uitwerken en die planning vervolgens vlekkeloos laten verlopen, dat was ons kunststukje.”

Geleverd door vandaglas:
5000 m² IsoPerform® XTR 70/33, waarvan 1500 m² met een smallere spouw gevuld met kryptongas.

Groninger Forum

Gevelbeglazing

Fotografie

Deon Prins | Groninger Forum

Modern icoon in historische binnenstad

Forum Groningen is een gebouw in het centrum van de stad Groningen geopend op 29 november 2019. Het is onderdeel van de verbouwing van de oostzijde van de Grote Markt, het centrale plein van de stad. Hier worden films, exposities en workshops gegeven.

Het opvallende gebouw, dat met zijn scherpe lijnen als een moderne monolith afsteekt tegen de historische binnenstad, is 45 meter hoog, telt tien verdiepingen én een dakterras. Het gebouw bestaat uit twee ‘torens’, een west- en een oosttoren, die kriskras verbonden worden door roltrappen.”

Aardbevingsbestendig

Het gebouw is gemaakt van aardbevingsbestendig glas. De grote glaspartijen aan weerszijden van het gebouw zorgen voor het open karakter: ze bieden niet alleen een fantastisch zicht op de stad, maar maken ook de activiteiten die zich in het gebouw afspelen van buiten zichtbaar.
Het toegepaste glas voor de grote atriumgevel en voor de schietgaten is door vandaglas b.v. geleverd aan gevelbouwer De Groot & Visser. Het gaat om totaal circa 2.500 vierkante meter aan voor- en achterover hellende beglazing, parallellogrammen en ruiten met ‘veelhoeken’. Toegepast is drievoudig zonnewarmtewerend glas CLIMATOP COOL-LITE SKN176 (IsoPerform SKN176)  dat door de keuze voor gelamineerde buiten- en binnenruit en een geharde tussenruit ‘aardbevingsbestendig’ is uitgevoerd. Het glas heeft de volgende waarden: Tl = 59%; g = 0,32; Ug = 0,6 W/m2K.

Bij de engineering van het gevelsysteem van Forum moest naast de gebruikelijke windbelasting en het eigen gewicht ook rekening worden gehouden met de krachten die vrijkomen bij een aardbeving. Daarom is besloten om de elementengevel met meer speling dan gebruikelijk ten opzichte van elkaar op te hangen. Er is gekozen voor een verticale voeg van 30 in plaats van 10 millimeter. Het idee erachter is dat als het gebouw wordt geschud door een aardbeving, de elementen niet zullen botsen. Ook de horizontale voeg is ruimtelijk, rekening houdend met mogelijke beweging van de vloeren en de onderbouw om schade en gevaarlijke situaties in en om het gebouw te voorkomen. Het glas wordt in het vliesgevelprofiel gelijmd in plaats van vastgezet in een sponning. De lijmconstructie draagt ook bij aan extra veiligheid en kan schokken beter opvangen.

.

Berghaus Plaza - vandaglas b.v.
Carsten Kunert en Reinout Jansonius

Berghaus Plaza
(the making of)
Amsterdam (NL)

Berghaus Plaza Transformatie: vandaglas bijdrage met Sun IsoPerform en en TriplePerform Gebogen Glas

In het bruisende hart van Amsterdam, nabij de A10 ringweg, ondergaat het gebied rondom het Koningin Wilhelminaplein, Ring Zone West genoemd, een opmerkelijke transformatie tot een levendige woon- en werkbuurt. Heeft vandaglas een rol gespeeld in het Berghaus Plaza-project. Hierbij is hoogwaardig gebogen IsoPerform en TriplePerform Sun en SKN176 isolatieglas, Emalit en Emalit Satinato is toegepast, met een totale oppervlakte van maar liefst 10.000 m2.

Het masterplan, ontworpen door KCAP Architects & Planners, omvat kantoorruimte, nieuwe woningen en diverse openbare voorzieningen, vandaglas heeft bijgedragen aan de visuele pracht en duurzaamheid van het project. Het meeste warm gebogen glas wordt echter projectspecifiek geproduceerd, waarbij de grootte van de ruit en de radius de belangrijkste maatgevende paramaters zijn. vandaglas Döring is gespecialiseerd in confex en concaaf warm gebogen glas, uitgevoerd in dubbelglas en triple glas.

Het gebruik van Iso- en TriplePerform Sun en SKN176 gebogen glas met innovatieve productiemethoden zoals “spacer simulatie,” die zorgt voor een betere matching van het glas, heeft geleid tot een ongeëvenaarde esthetische kwaliteit. Hiermee heeft vandaglas niet alleen bijgedragen aan de functionaliteit van Berghaus Plaza, maar ook aan de visuele pracht van het complex.

Met het gebogen Iso- en TriplePerform isolatieglas heeft vandaglas een blijvende indruk achtergelaten op dit unieke en levendige deel van de stad. 

The making of

Mei 2024

Bouwplaats update | Berghaus Plaza

Ondertussen op de bouwplaats van Berghaus Plaza. Onze mannen Reinout en René nemen een kijkje bij het plaatsen van het gebogen Iso- en TriplePerform isolatieglas. Gemaakt in onze eigen fabriek in Berlijn, döring – a vandaglas company . Zoals te zien op onderstaande foto’s zijn ze al op grote hoogte het glas aan het plaatsen. 

Februari 2024

Werk in uitvoering | Berghaus Plaza

Op onderstaande foto’s is te zien hoe de grote gebogen isolatieglas ruiten uitgepakt en geplaatst worden. Het is precisie werk waar de mensen van, onze opdrachtgever Blitta zeer goed in zijn.

Januari 2024

Werk in uitvoering | Berghaus Plaza

In samenwerking met Blitta Gevelsystemen B.V. en onze Duiste collega’s van Döring, realiseren we een architectonisch hoogstandje met massief gebogen glas. Collega’s Reinout Jansonius en Carsten Kunert van Döring bezochten de bouwplaats waar de eerste ruiten geplaatst werden. Zoals je hieronder kunt zien zijn de eerste XL gebogen isolatieglas ruiten al geplaatst.

Juli 2023

Fabrieksbezoek | vandaglas Döring Berlijn

In juli 2023 hebben we een bezoek gebracht aan onze vandaglas fabriek Döring in Berlijn. Waar toen al hard gewerkt werd aan de gebogen isolatieglas ruiten voor het prestigieuze project Berghaus Plaza in Amsterdam. Hieronder een aantal foto’s van het fabricage en assemblage proces.

Fibonacci

Fibonacci
Amsterdam (NL)

Architect

Gevelbouwer

Projectontwikkelaar

Gevelbeglazing

Fotografie

Gelaagd veiligheidsglas en brandwerend isolatieglas voor woontoren Fibonacci 

Vanwege de korte bouwtijd van het project was het van essentieel belang dat elke levering tijdig en compleet plaatsvond. Om aan deze eis te voldoen, produceerde en verpakten we het glas per verdieping, aangezien het gebouw achttien verdiepingen telde en de werkzaamheden van boven naar beneden werden uitgevoerd. Ondanks de logistieke uitdagingen op de bouwplaats met beperkte ruimte, slaagden we erin om het glas op het afgesproken tijdstip te leveren, waardoor het direct kon worden verwerkt. Het project verliep foutloos ‘just in time’, en de klant had geen verbeterpunten te benoemen. 

Gelaagd veiligheidsglas voor balkonbeglazing
We hebben het gelaagd veiligheidsglas geleverd voor de balkonbeglazing van de woontoren Fibonacci. Het betrof 850 strekkende meters aan balustraden, wat neerkomt op ongeveer 500 m² gelaagd veiligheidsglasglas. De balkonhekken werden geleverd aan CEPU Constructions B.V., die verantwoordelijk was voor de montage.

Brandwerend glas
Naast de balkonbeglazing leverden we ook het brandwerende glas voor dit project. Deze levering omvatte meer dan 800 m² aan brandwerende isolatieruiten. We werkten samen met Webo, die het glas installeerde en regelmatig een beroep doet op ons vanwege  onze expertise in brandwerend glas en speciale afmetingen. 

De Havenkade - Nijmegen

De Havenkade
Nijmegen (NL)

Havenkade Nijmegen:
Moderne architectuur met duurzameglasoplossingen

Ontdek het nieuwste architectonische meesterwerk aan de Waalhaven in Nijmegen, het Dijkkwartier. Ontworpen door het gerenommeerde bureau JURY! uit Rotterdam, prijkt dit project met twee indrukwekkende woontorens en een eigentijds appartementenblok op de havenkade, waardoor de stadsskyline voorgoed is veranderd.

Een opvallend kenmerk van dit project is de ruim 70 meter hoge toren, die met zijn unieke vorm een iconisch herkenningspunt is geworden. De architectonische visie is versterkt door het gebruik van hoogwaardig isolatieglas, geleverd door vandaglas.

Wij hebben 4000m2 IsoPerform SolarControl beglazing en IsoPerform Eclaz One geleverd, waarmee niet alleen de esthetiek maar ook de duurzaamheid van het project wordt benadrukt.

IsoPerform zonnewarmte werende beglazing: Weer de zon waar nodig!
Het IsoPerform SolarControl-gamma van vandaglas biedt een ideale oplossing voor de zuid- en westzijde van het gebouw. Dit hoogwaardige zonnewarmtewerende glas reflecteert warmte van buiten, behoudt natuurlijk licht en zorgt voor comfortabele temperaturen binnenshuis, met energiebesparing als bijkomend voordeel.

IsoPerform Eclaz One: Optimaal Natuurlijk Daglicht en Thermische Isolatie
IsoPerform Eclaz One staat voor glas met een hoge inval van natuurlijk daglicht, esthetisch neutrale eigenschappen en uitstekende thermische isolatie. Het maakt gebruik van gratis zonne-energie, draagt bij aan energiezuinigheid en biedt bewoners extra licht aan de noordzijde van het gebouw.

Ervaar zelf de perfecte combinatie van architecturale pracht en geavanceerde isolatietechnologie bij het Dijkkwartier aan de Waalhaven, waar stijl en duurzaamheid samenkomen.

Expert partners in glass. Going beyond the ordinary.
Noordkade Hendirk Ido Ambacht

De Noordkade
Hendrik-Ido-Ambacht (NL)

Noordkade Hendirk Ido Ambacht

Door ons geleverd:

TriplePerform® SolarControl XTR 70/33
Gebogen glas  Isoperform® ThermControlCurved Alfa

De perfecte coating voor De Noordkade, Hendrik-Ido-Ambacht

Stel je een architecturaal meesterwerk voor, met zijn futuristische design en opvallende glazen gevels. Maar wat als die glazen gevels niet plat zijn, maar elegant gebogen? Dit was precies de uitdaging waarmee we werden geconfronteerd bij de constructie van de iconische Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht.

De gebogen ruiten op de hoeken van dit uitzonderlijke gebouw hebben een zeer korte radius, wat een krachtige buiging vereist. Hier kwam het dilemma: de standaard coating voor vlakke ruiten was niet geschikt voor deze bijzondere eisen. Maar met een nauwe samenwerking met de architect, vonden we de perfecte oplossing.

We kozen voor een speciale coating die wel geschikt was voor buiging, zonder afbreuk te doen aan het esthetische aspect van het project. Gebogen ruiten hebben van nature een iets andere reflectie dan vlakke ruiten, en dit hebben we bewust behouden om de architectonische visie van De Noordkade te behouden. Het resultaat was verbluffend en werd door zowel de architect als de betrokken partijen met open armen ontvangen.

Dit project toont aan dat zelfs de meest complexe architecturale uitdagingen met de juiste samenwerking en technische expertise kunnen worden overwonnen bij vandaglas. De Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht, ook wel bekend als Waterbusplein, is nu niet alleen een architecturaal juweeltje, maar ook een bewijs van wat mogelijk is met de juiste coating voor gebogen ruiten.

Expert partners in glass. Going beyond the ordinary.

aecdd235-4a19-48cc-bcf9-cd3227c8fcc7
Noordkade - Hendrik Ido Ambacht
Noordkade - Hendrik Ido Ambacht

De Zalmhaven toren (NL)

Gevelbeglazing

Aannemer / opdrachtgever

De Zalmhaven toren is de googste woontoren van Nederland en is 220 meter hoog.
Specifiek voor dit werk zijn de door onze experts gemaakte berekeningen voor de glasdikten in verband met de enorme windbelasting. Ook de manier van bouwen met een hijsloods was erg complex. Dit omdat een complete overkapte productie ruimte elke week een verdieping omhoog gaat. De leveringsbetrouwbaarheid daarom super belangrijk, is er geen glas de hijsloods gaat elke week omhoog. Dankzij de medewerkers van logistiek was de timing perfect.

We hebben hier 10.000 m2 isolatieglas geleverd. De “kroon” het bovenste gedeelte is IsoPerform XTR Silver.  Dit geeft een extra beleving wanneer de zon erop schijnt. De andere beglazing is IsoPerform SKN 165.

Hieronder een overzicht van video’s waarop ons glas prachtig in beeld wordt gebracht.

vandaglas bv Jonas Amsterdam

Jonas Amsterdam (NL)

Gevelbeglazing

Fotografie

Sebastian van Damme

Voor dit project hebben we 5000 m² IsoPerform XTR70/33 geleverd.

Dit glas staat bekend om zijn zeer hoge selectiviteit; hoge daglichttoetreding met lage zonnewarmtetoetreding.

Jonas bevindt zich aan de haven van Amsterdam IJburg en biedt plaats aan 190 middensegment huurstudio’s, 83 koopappartementen en verschillende ondersteunende faciliteiten. Het is een gebouw met een innovatief woningconcept en een spectaculair ruimtelijk interieur dat het hoogst mogelijke duurzaamheidscertificaat heeft behaald: BREEAM Outstanding. Jonas zal de sociale cohesie bevorderen in wat nog steeds een nieuwe stadsbuurt is, door een duurzaam en uitnodigend hart te creëren voor de buurt.

De naam Jonas verwijst naar het verhaal van ‘Jonas en de Walvis’. Het staat voor avontuur, maar ook voor bescherming en comfort in een ‘groot lichaam’. Het is een heldhaftig gebouw met een warm hart. Maar Jonas is ook een duurzaam en aantrekkelijk gebouw dat opvalt tussen de omliggende gebouwen in IJburg, niet in de laatste plaats vanwege de bijzondere locatie op het schiereiland en het speciale programma dat het herbergt. Het gebouw drukt op opvallende wijze thema’s uit die bij deze locatie horen: water, kade en het ambacht van scheepsbouw. Hierdoor voelt Jonas natuurlijk aan, omdat het gebouw de ‘ziel van de plek’ omarmt en zichtbaar maakt.

svd_Jonas Vandaglas 20230507-007 1000