De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

Funeste botsingen met glas voorkomen

Vogels effectief helpen.

We denken er nauwelijks over na, maar er vliegen zich  elk jaar, alleen al in Nederland, tienduizenden vogels te pletter tegen het glas in onze gebouwen.  De meeste  overleven  de klap helaas niet. 

Bij onze oosterburen is onderzoek gedaan en alleen al in dat land schat men het aantal dode vogels op ruim 100 miljoen (!) per jaar. Waaronder zeldzame en beschermde soorten. 

In grote glazen gevels bestaan er twee oorzaken die voor vogels fataal kunnen zijn:

  • Gevelhoogtes in combinatie met veel transparantie worden door de vogels niet opgemerkt als een barrière. De vogel ziet alleen wat zich achter de ruit bevindt en denkt zonder problemen te kunnen passeren. De ruit zelf wordt dus niet opgemerkt.
  • Of juist sterk reflecterend  glas, zeker in hoogbouw,  dat in hoge mate de omgeving weerspiegelt in het glas wordt vaak niet als een blokkade herkend.  Het spiegelbeeld dat ontstaat door  de reflectie wordt uitgelegd als het beeld dat zich juist achter de ruit bevindt met alle gevolgen van dien.

Maar ook dichter bij de grond loert het gevaar: glazen balustrades, glazen geluidsschermen en glazen serres  zijn bewezen grote obstakels voor vogels. Wat kunnen we hiertegen doen? 

effectieve vogelbescherming tegen glas

De vogelbescherming adviseert om raamstickers op het glas te plakken of UV-stiften te gebruiken. Voor bestaande situaties zijn dit veel toegepaste oplossingen. 

Voor nieuwbouw kan de architect of gebouweigenaar  in de ontwerpfase al te kiezen voor een vogelvriendelijk gebouw.  Bijvoorbeeld door glas toe te passen waarin een  “waarschuwing” voor de vogels is opgenomen.

Denk daarbij aan subtiele UV-coatings of  gezeefdrukte “dots” of “lines” op het glas of patronen op PVB-folies tussen het glas. Er zijn inmiddels beproefde opties  die bijdragen aan een substantieel lagere vogelsterfte als gevolg van botsingen met het glas. 

In ieder geval iets om over na te denken en rekening mee te houden in uw toekomstige projecten.   

vandaglas heeft productiecapaciteiten voor het specialistisch, zeer fijne zeefdrukken (maatwerk)  of het lagen van glas met speciale BirdProtect-folies zoals de Flysafe3 D Saflex  van Eastmann. Interesse in  isolatieglas met de speciale UV-coatings? Ook daarin kunnen wij u uitgebreid informeren. Voor architecturale gevels in XL-formaten te produceren door onze eigen fabrieken.

Wilt u meer weten? Neem contact op met consulting@vandaglas.com