De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas steunt Stichting Faabandi Echo apparaat en meer voor kliniek in de outback van Gambia

vandaglas steunt Stichting Faabandi

Echo apparaat en meer voor kliniek in de outback van Gambia

In heel Europa levert vandaglas het modernste glas aan futuristische bouwprojecten. En in Gambia bevalt een vrouw van een drieling, op een platte houten kar, met een os ervoor. De verschillen in deze wereld zijn soms onvoorstelbaar groot. vandaglas inkoper Dick Hevel en zijn gezin helpen die afstand overbruggen. Algemeen directeur Micha van Overbeeke deed een duit in het zakje namens het bedrijf.

Of hij alweer op vakantie was geweest, wilde Micha lachend weten, toen Dick net terug was van een bezoek aan Gambia. Waarop Dick vertelde over de stichting Faabandi Gambia (Help Gambia) en het werk dat hij en zijn gezin daarmee doen in een afgelegen streek van het Afrikaanse land:

“Met de stichting ondersteunen we het Kwinella Health Centre in Gambia. Dat is een ziekenhuis op 300 km van de bewoonde wereld, gespecialiseerd in opvang van zwangere vrouwen uit de plattelandsdorpen in de wijde omtrek. Daarnaast steunen we waar we kunnen allerlei projecten in de omgeving, zoals een school of één van de kleine poli’s die in het binnenland liggen.”

vandaglas steunt Stichting Faabandi Echo apparaat en meer voor kliniek in de outback van Gambia

Het ziekenhuis heeft een chronisch gebrek aan medicijnen, huisraad en apparatuur. Zo stuurde Faabandi in 2020 met hun eerste zending van dat jaar dozen vol medische hulpmiddelen, een verlosbed en een couveuse. Die couveuse was cruciaal voor de vrouw die vorig jaar op weg naar de kliniek al begon te bevallen van haar drieling. Het eerste kindje werd op de kar geboren, van het tweede kwam al een beentje naar buiten toen ze bij de kliniek aankwamen. Dankzij de couveuse overleefden alle drie de kinderen, en de moeder maakt het goed.

Micha raakte meer en meer geïntrigeerd door het verhaal van Dick. vandaglas neemt niet zomaar allerlei subsidieaanvragen in behandeling, maar sponsort wel projecten van eigen medewerkers. Op de vraag wat er op dit moment nodig was antwoordde Dick dat er een echo apparaat werd gezocht van rond de 500 euro. Hij is gewend aan de ‘vele kleine maken één grote’-ervaring van het werken met donaties. Micha reageerde dat dat een goed begin was, maar dat hij eerder aan het tienvoudige dacht. Dick nam contact op met Gambia om na te gaan waar nog meer behoefte aan was:

“Uiteindelijk konden we van de donatie van vandaglas de gevraagde echo machine leveren, maar bijvoorbeeld ook saturatiemeters, glucosemeters, bloeddrukmeters, infuusstandaarden en, wel toepasselijk, nieuwe kozijnen en ramen voor de hele kliniek, zodat het ongedierte nu buiten blijft.”

vandaglas steunt Stichting Faabandi Echo apparaat en meer voor kliniek in de outback van Gambia
Een echoapparaat en nieuwe ramen dankzij vandaglas.

Medio augustus 2023 verzond Faabandi alles per container naar Gambia en in november ging Dick met zijn vrouw op bezoek om te kijken of alles goed was aangekomen. Dat was het, en bovendien had de kliniek sinds kort ook 24 uur per dag elektriciteit dus de apparatuur werd al goed gebruikt. De dankbaarheid was enorm. Dick:

“Fondswerving is één van de belangrijkste taken van de stichting. Tegelijk is dat de bottleneck, omdat iedereen die in het bestuur zit ook gewoon werkt. We hebben al heel wat voor elkaar gekregen in de loop der jaren, maar zo’n grote klapper in één keer, die konden we alleen maar maken dankzij deze donatie van vandaglas.”

Wie naar aanleiding van dit verhaal meer informatie wil kan terecht op de website van de stichting. Voor wie zelf een donatie wil doen zijn dit de gegevens:

Stichting Faabandi Gambia
NL73RABO0340765

Faabandi Gambia is ANBI gecertificeerd.