De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas - Huygens Lyceum- Guifi

Huygens Lyceum
Eindhoven (NL)

Schoolvoorbeeld van optimale glasprestaties

Het Huygens Lyceum in Eindhoven is in alle opzichten een duurzaam en gezond gebouw. Klimaatadaptief, goede luchtkwaliteit, een aangename temperatuur, prettige akoestiek en volop daglicht bevorderen de prestaties van leerlingen en helpen ziekteverzuim onder docenten verminderen. Bij al deze aspecten speelt de beglazing een belangrijke rol.

Het nieuwe schoolgebouw is ontworpen door LIAG architecten + bouwadviseurs en gerealiseerd op de plek van het oude lyceum. Dat oude gebouw werd de afgelopen decennia tig keer verbouwd en evengoed nog steeds geplaagd door technische beperkingen. Ruimtetekort, een slecht binnenklimaat, een nog steeds op olie gestookte installatie, om maar een paar voorbeelden te noemen. In het nieuwe gebouw is werkelijk alles anders aangepakt, en zeker ook de omgang met licht en de verbinding van binnen- en buitenruimte.

Overal in het pand zorgt maximaal lichtdoorlatend, zonwarmte werend isolatieglas voor een aangename leef-, leer- en werkomgeving. Dit geldt in het bijzonder voor het atrium, waarvan de glazen overkapping en hoge glazen puien een in licht badende ontmoetingsplaats maken, nauw verbonden met de natuur van het naastgelegen park. Het ontwerp vroeg ook om verschillende slimme glasoplossingen voor specifieke gedeelten van het gebouw. Zo moest de zonwerende triple beglazing op verschillende plekken ook brandwerend zijn. En geluidsisolatie speelde een rol. Theo Dettingmeijer, accountmanager gevelbouw bij vandaglas, vertelt:

“Aan één kant van het gebouw ligt een doorgaande weg vlakbij de klaslokalen. Doorgaans wordt dan voor de beglazing een geluidwerende folie gebruikt, maar omdat wij zelf het glas produceren konden we in dit geval de geluidswerende prestatie meenemen in een speciale samenstelling van het glas – het vandaglas geheim van de smid zogezegd, waar de architect en de opdrachtgever erg blij mee waren.”

Geleverd door vandaglas:
Tripleperform SUN, in verschillende samenstellingen.