De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

Groninger Forum

Gevelbeglazing

Fotografie

Deon Prins | Groninger Forum

Modern icoon in historische binnenstad

Forum Groningen is een gebouw in het centrum van de stad Groningen geopend op 29 november 2019. Het is onderdeel van de verbouwing van de oostzijde van de Grote Markt, het centrale plein van de stad. Hier worden films, exposities en workshops gegeven.

Het opvallende gebouw, dat met zijn scherpe lijnen als een moderne monolith afsteekt tegen de historische binnenstad, is 45 meter hoog, telt tien verdiepingen én een dakterras. Het gebouw bestaat uit twee ‘torens’, een west- en een oosttoren, die kriskras verbonden worden door roltrappen.”

Aardbevingsbestendig

Het gebouw is gemaakt van aardbevingsbestendig glas. De grote glaspartijen aan weerszijden van het gebouw zorgen voor het open karakter: ze bieden niet alleen een fantastisch zicht op de stad, maar maken ook de activiteiten die zich in het gebouw afspelen van buiten zichtbaar.
Het toegepaste glas voor de grote atriumgevel en voor de schietgaten is door vandaglas b.v. geleverd aan gevelbouwer De Groot & Visser. Het gaat om totaal circa 2.500 vierkante meter aan voor- en achterover hellende beglazing, parallellogrammen en ruiten met ‘veelhoeken’. Toegepast is drievoudig zonnewarmtewerend glas CLIMATOP COOL-LITE SKN176 (IsoPerform SKN176)  dat door de keuze voor gelamineerde buiten- en binnenruit en een geharde tussenruit ‘aardbevingsbestendig’ is uitgevoerd. Het glas heeft de volgende waarden: Tl = 59%; g = 0,32; Ug = 0,6 W/m2K.

Bij de engineering van het gevelsysteem van Forum moest naast de gebruikelijke windbelasting en het eigen gewicht ook rekening worden gehouden met de krachten die vrijkomen bij een aardbeving. Daarom is besloten om de elementengevel met meer speling dan gebruikelijk ten opzichte van elkaar op te hangen. Er is gekozen voor een verticale voeg van 30 in plaats van 10 millimeter. Het idee erachter is dat als het gebouw wordt geschud door een aardbeving, de elementen niet zullen botsen. Ook de horizontale voeg is ruimtelijk, rekening houdend met mogelijke beweging van de vloeren en de onderbouw om schade en gevaarlijke situaties in en om het gebouw te voorkomen. Het glas wordt in het vliesgevelprofiel gelijmd in plaats van vastgezet in een sponning. De lijmconstructie draagt ook bij aan extra veiligheid en kan schokken beter opvangen.

.