De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

Glasblog - Hoe beoordeel je isolatieglas?

Hoe beoordeel je Isolatieglas?

Mijn nieuwe raam heeft vlekken of krasjes! Wat nu?

Maart, voorjaar… de tijd van het jaar waarin de meeste klachten over glas ontstaan. Oorzaak? Laagstaande zon.

Zodra het voorjaarszonlicht op de ramen schijnt – vaak grotendeels loodrecht op het (isolatie)glas – zie je opeens dingen die je eerder niet opvielen. Dit kunnen kleine oneffenheden in de beglazing zijn, die voorheen niet zichtbaar waren. Mag dat?

Glasblog - Hoe beoordeel je isolatieglas?

Hoe beoordeel je isolatieglas?
Glas is een helder en transparant product dat vóór plaatsing al meerdere keren wordt gecontroleerd op schades, krassen en vlekken. Bij de uiteindelijke plaatsing wordt de ruit beoordeeld op basis van de Europees geldende norm: NEN-EN 1279.

De beoordelingscriteria zijn eenvoudig online te vinden en gelden voor de hele vlakglasbranche. Kijk hiervoor ook op onze expertisepagina: In lijn met de glasnormen – Vandaglas.

Voor een juiste beoordeling van isolatieglas volg je deze stappen:

  • Beoordeel de ruit van buitenaf naar binnen, op een afstand van ongeveer 3 meter.
  • Kijk bij diffuus licht (geen direct zonlicht).
  • Zorg ervoor dat de ruit droog is – condens of regen kan het glasoppervlak beïnvloeden.
  • Sta recht voor de ruit tijdens de beoordeling.
  • Eventuele afwijkingen mogen niet gemarkeerd worden.

Wordt het doorzicht daadwerkelijk belemmerd door een afwijking? Dan is het verstandig om te kijken waar deze zit en te toetsen of deze binnen de normen valt.

 

Voorjaar en najaar: laagstaande zon
In het voor- en najaar ontstaan meer meldingen dan in andere maanden. De zon schijnt dan lager en valt direct je huis binnen. Hierdoor zie je opeens:

🔹 Stofdeeltjes die door de lucht dwarrelen.
🔹 Vlekken op kozijnen.
🔹 Kringen, vlekken of zelfs krasjes in je ramen.

Wordt het doorzicht daadwerkelijk belemmerd door een afwijking? Dan is het verstandig om te kijken waar deze zit en te toetsen of deze binnen de normen valt. Voorjaar en najaar: laagstaande zon In het voor- en najaar ontstaan meer meldingen dan in andere maanden. De zon schijnt dan lager en valt direct je huis binnen. Hierdoor zie je opeens: 🔹 Stofdeeltjes die door de lucht dwarrelen. 🔹 Vlekken op kozijnen. 🔹 Kringen, vlekken of zelfs krasjes in je ramen. Normaal gesproken zijn deze onzichtbaar, maar eenmaal opgemerkt kunnen ze als storend worden ervaren. Tijdens het productieproces wordt glas veelvuldig opgepakt met zuignappen, gesneden, verplaatst, geslepen en gewassen. Dit gebeurt uiterst zorgvuldig, maar enige verontreiniging is niet te voorkomen. Daarom wordt gewerkt met toleranties: Wil je meer weten over glasnormen en de kwaliteitseisen? Kijk op: In lijn met de glasnormen – Vandaglas.

 

Normaal gesproken zijn deze onzichtbaar, maar eenmaal opgemerkt kunnen ze als storend worden ervaren.

Tijdens het productieproces wordt glas veelvuldig opgepakt met zuignappen, gesneden, verplaatst, geslepen en gewassen. Dit gebeurt uiterst zorgvuldig, maar enige verontreiniging is niet te voorkomen. Daarom wordt gewerkt met toleranties:

Wil je meer weten over glasnormen en de kwaliteitseisen? Kijk op: In lijn met de glasnormen – vandaglas.