De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

Vandaglas bv | cullet, duurzaam, low carbon

Hoe glas helpt bij bouwen met oog voor het klimaat

Wat glas betekent voor energieprestaties, CO₂-reductie en circulair bouwen

De stille kracht van duurzaam glas

Vandaglas bv - klimaat, duurzaam, milieu

In het Klimaatverdrag van Parijs uit 2015 zijn afspraken gemaakt met als voornaamste doel om de opwarming van de aarde in 2025 te beperken tot maximaal 2 graden, liefst 1,5 graad (ten opzichte van 1990).
In het Nederlandse Klimaatakkoord van 2019 staan concrete afspraken om deze doelen te bereiken.

In gebouwen wordt verwarmd, gekoeld en verlicht – vaak met fossiele brandstoffen. Daarmee is de gebouwde omgeving een van de veroorzakers van CO₂-uitstoot en dus van broeikasgassen die de temperatuur op aarde beïnvloeden.

De rol van glas in energiezuinige gebouwen

Naast stimuleringsregelingen zoals subsidies voor verduurzaming zijn er wettelijke verplichtingen gekomen voor nieuwbouw van woningen en kantoren, zoals een BENG-berekening (Bijna Energie Neutraal Gebouwd).
Het raam (glas plus kozijn) bevindt zich in de thermische schil van een bouwwerk, waarvan de kwaliteit mede bepalend is voor de energiebehoefte en dus het energieverbruik.

Ook in BENG TO-juli (temperatuuroverschrijding juli) is er extra aandacht voor het risico op oververhitting in gebouwen, om gebruik van airco’s te voorkomen of te beperken. De beglazing speelt hierin een belangrijke rol.

Wat zegt de MPG-score over bouwmaterialen?

Een tweede verplichting bij nieuwbouw is de MPG-berekening (Milieu Prestatie Gebouw). Deze geeft inzicht in de milieubelasting van de toe te passen bouwmaterialen. Dit wordt aangegeven met de MKI (Milieu Kosten Indicatie): een score die alle milieueffecten tijdens de levenscyclus van een product samenvat in euro’s. Deze score wordt ook wel de schaduwprijs genoemd.

Vandaglas bv - klimaat, milieu, duurzaam

Duurzamer produceren: de rol van de glasindustrie

Wat kan de vlakglasproducent doen? Zuinig zijn met grondstoffen, energie en water. Opvallende acties zijn proefprojecten die onderzoeken hoe we deels kunnen stoppen met aardgas als belangrijkste energiebron in de productie.

Vandaglas bv - Cullet

De kracht van gerecycled glas: cullets in de floatoven

Het is heel belangrijk om zoveel mogelijk oude glasscherven (cullets) opnieuw te gebruiken in de glasproductie. Deze scherven worden terug in de oven gesmolten en weer verwerkt tot nieuw bouwglas. Dat bespaart grondstoffen, energie en vermindert CO₂-uitstoot. Glas dat voor meer dan de helft uit cullets bestaat (50 tot 64%), noemen we ‘low carbon’-glas.

Intern en productie-afvalglas (pre-consumer cullets) kunnen makkelijk opnieuw worden gebruikt. De grootste uitdaging is het hergebruiken van glas dat na sloop of renovatie van een gebouw wordt ingezameld (post-consumer cullets). Dit glas moet eerst worden gesorteerd, eventueel bewerkt en vervoerd voordat het weer in de productie kan worden gebruikt.
Op dit moment wordt het meeste ingezamelde glas verwerkt tot flessen of glaswol. Het doel is dat over een paar jaar 25% van het oude glas opnieuw wordt gebruikt in de floatoven – zodat het weer net zo goed is als nieuw glas.

Low carbon glas van Vandaglas

Natuurlijk levert Vandaglas moderne beglazingen met uitstekende thermische en/of zonwerende prestaties, die bijdragen aan een goede BENG-score. Zowel de productielocaties van de door ons verwerkte halffabricaten als onze eigen Vandaglas-vestigingen zijn ISO 14001 (milieumanagement) en ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) gecertificeerd.

vandaglas bv | isoperform low carbon glas

Het low carbon isolatieglas van Vandaglas staat in de hoogste categorie van de Nationale Milieudatabase (categorie 1, merkgebonden). Dat betekent dat het milieuvriendelijker is dan standaard isolatieglas. Dit levert een betere MKI-score op en een lagere schaduwprijs, waardoor het makkelijker wordt om dit glas toe te passen in projecten.

Duurzaamheid als dagelijks uitgangspunt

Bij Vandaglas staat duurzaamheid centraal. We nemen bewust allerlei grote en kleine maatregelen om onze impact op het milieu te verminderen. Want ook wij voelen de verantwoordelijkheid voor de generaties na ons.

We dragen allemaal bij aan de wereld van morgen. Door bewuste materiaalkeuzes te maken – zoals circulair geproduceerd isolatieglas – verlagen we samen de milieubelasting van de bouw.