De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

Ontdek wat hoogwaardig isolatieglas voor uw gezondheid kan betekenen

Voorjaar:
Haal het daglicht naar binnen!

21 maart 2024

In het voorjaar komt niet alleen de natuur tot leven, maar ook onze drang naar gezondere leefomgevingen. Ontdek hoe hoogwaardig isolatieglas niet alleen daglicht binnenlaat, maar ook bijdraagt aan uw welzijn.

De dagen worden langer. De temperaturen lopen op. We horen de vogels weer fluiten. De bomen en struiken kleuren al een beetje groen en we zien de zon steeds vaker.

Er is in het verleden veel onderzoek gedaan naar het effect van natuurlijk daglicht op onze gezondheid. Het heeft invloed op ons slaapritme, ons humeur, ons gevoel van geluk, onze productiviteit en accuratesse. Kortom onze biologische klok.

Het blauwe lichtkleur vooral in de ochtend en aan het begin van de middag aanwezig zorgt voor de aanmaak van cortisol waardoor we niet alleen meer energie krijgen, maar ook onze alertheid en concentratievermogen worden hierdoor gereguleerd. Tegen de avond en in de nacht, als de hoeveelheid licht afneemt en verdwijnt, overheerst de kleur rood waarmee we het slaaphormoon melatonine aanmaken.

Helaas kan niet iedereen de hele dag buiten doorbrengen. Velen zijn genoodzaakt veel tijd binnen door te brengen. Het is dus niet voor niets dat het bouwbesluit (de wet) in het hoofdstuk “Gezondheid” voorschriften staan voor de daglichttoetreding in verblijfsgebieden en verblijfsruimten van een gebouw.

Daarin is een belangrijke rol voor glas weggelegd. Geen enkel ander bouwmateriaal is in staat zoveel natuurlijk daglicht door te laten als glas. vandaglas assembleert en distribueert elk jaar duizenden m² isolatieglas in Nederland.

De lichttransmissie (ook wel Tl of LTA genoemd) geeft het percentage daglicht wat door het glas wordt doorgelaten aan. Hoe hoger, hoe beter meer dus.

De moderne, “state-of-the-art”, coatings die wij verwerken zijn met zorg gekozen en garanderen  uitstekende prestaties qua thermische isolatie en zijn desgewenst zonnewarmte werend. Maar laten ook altijd zoveel mogelijk daglicht door.

Op uw gezondheid!