De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

privacyglas - spiegelglas Brightsilver

Isolatieglas zonder inkijk? Bestaat dat?

Isolatieglas zonder inkijk? Bestaat dat?

Veel mensen willen glas waar je wel doorheen kunt kijken, maar waar anderen niet naar binnen kunnen kijken. Dit klinkt ideaal, maar de oplossing is niet zo eenvoudig. Laten we eens kijken wat er mogelijk is.

vandaglas bv | Take Amsing - Accountmanager Almelo
17-10-2024 | Auteur:
Take Amsing, Accountmanager
vandaglas bv | figuurglas Waterdrop

Ondoorzichtig figuurglas
Bij Isolatieglas zonder inkijk wordt er meestal isolatieglas toegepast waarvan één blad bestaat uit figuurglas, ofwel glas voorzien van een reliëf waardoor het daglicht er wel door komt, maar het doorzicht niet meer helder is. Het nadeel is dat je doorzicht naar buiten dan ook beperkt wordt.

Mat-wit of satijnwit
Soms wordt er gekozen voor isolatieglas waarvan één blad mat-wit of satijnwit geëtst is, SafePerform Satin. Deze ruit is eveneens ondoorzichtig (ook wel: translucent), waardoor je alleen vage vormen kunt zien, maar niet scherp naar buiten kunt kijken.

Eenrichting glas 
Een andere oplossing is “one-way” glas. Dit isolatieglas is voorzien van een gezeefdrukt stippenpatroon waarbij de kleur van de stip aan de binnenzijde wit is en aan de buitenzijde zwart. Door verschil in lichtsterkte aan beide zijden van het glas is het doorzicht aan de ene kant optimaal en aan de andere kant sterk beperkt. 

Isolatieglas met sterk reflecterende coating
Bepaalde low-e coatings hebben de eigenschap sterk reflecterend te zijn. Dit betekend dat overdag de omgeving sterk weerspiegeld wordt in de buitenruit. Dit belemmert de directe inkijk van buiten terwijl de coating geen impact heeft op het doorzicht van binnen naar buiten. Maar, zodra het buiten donker wordt en de lichten binnen aangaan, werkt dit precies andersom. Hierdoor kun je juist van buiten naar binnen kijken, terwijl het zicht van binnen naar buiten vermindert. Kortom Isolatieglas met een spiegelende coating kan overdag wat extra privacy geven, maar het is geen perfecte oplossing. Vooral ’s avonds, als de binnenverlichting aan is, verlies je die privacy juist weer.

Glasblog neuslat

Zonder neuslatten vervalt recht op garantie isolatieglas!

26-09-2024

Kies voor kwaliteit – NPR 3577

Voor het plaatsen van isolatieglas is het altijd verstandig om een gekwalificeerde partij het glas te laten plaatsen. Vakmensen zoals glaszetters en schilders werken volgens de juiste richtlijnen en normen waardoor de ruit een zo lang mogelijke levensduur heeft en ook voldoet aan de juiste bouw- en veiligheidseisen.

Voor het beglazen van gebouwen is sinds 2011 de Nederlandse praktijk richtlijn (NPR 3577) opgesteld. Deze richtlijn is een praktische uitwerking van de NEN 3576 en zorgt er voor dat de geplaatste ruit voldoet aan de waterdichtheid en luchtdichtheid zoals genoemd in het bouwbesluit, of tegenwoordig in het BBL (BESLUIT BOUWWERKEN LEEFOMGEVING)

Ook bij het vervangen is het verstandig deze richtlijn te volgen, want bij het plaatsen van nieuwe ruiten is de garantie alleen geldig wanneer is voldaan aan deze richtlijn.

Neuslatten verplicht

Werden er in het verleden nog aluminium glasprofielen gebruikt, tegenwoordig voldoen deze niet meer en wordt in de NPR3577 het toepassen van neuslatten verplicht gesteld. Deze moeten minimaal 5mm vrij zijn van de bodem en voorkant staan en met minimaal 17mm sponninghoogte. Met de minimale 5mm voorkom je ook het opkruipen van vocht (capillaire werking) en kan het vocht goed weglopen.

De neuslatten en andere beglazingsmaterialen zijn verkrijgbaar via onze webshop, waar je eenvoudig alle benodigdheden voor een correcte plaatsing kunt bestellen.

Toepassing en correcte plaatsing van de juiste neuslatten is belangrijk, ventilatie en afwatering onder de isolatieruit voorkomt water- en vuil ophoping en voorkomt daarmee houtrot en schade aan de ruit door uitzetting van ijs. Belangrijk is ook om de ruimtes onder de neuslatten goed schoon te houden.

Isolatieglas dat niet op een juiste manier is geplaatst kan leiden tot schade aan de ruit.(gekitte randafdichting)  Schadegevallen die voortkomen uit het niet op juiste manier plaatsen van een ruit zullen dan ook worden afgewezen.

Vandaglas bied 10 jaar garantie op het geleverde isolatieglas.

Lees hier: onze vandaglas productgarantiebepalingen

Vandaglas b.v. | Provinciehuis Antwerpen TriplePerform Sun - modelruiten

Hoe meet je modelruiten op?

Inclusief update Modellenoverzicht volgens Tekening en volgens Mal

Laatste update: 15-10-2024

27-08-2024 | Auteur:

Wanneer je een modelruit wilt bestellen is het noodzakelijk dat de juiste informatie wordt doorgegeven. Zeker in het geval van isolatieruiten met een coating is het belangrijk dat de afmetingen en  afwijkende kenmerken  goed en eenduidig worden aangegeven. Veel modellen zijn als ‘kant-en-klare’ tekening te vinden in ons modellenoverzicht. De meest voorkomende vormen hebben daarin een modelnummer gekregen en wordt middels een tekening aangegeven welke maten nodig zijn voor het op de juiste manier bestellen van de modelruit.

vandaglas bv | Take Amsing - Accountmanager Almelo

Take Amsing, Accountmanager 

Hierbij altijd onderstaande basis regels volgen:

  1. Aanzicht is van buiten naar binnen
  2. Isolerende coating altijd op positie #3
  3. Zonwerende coating altijd op positie #2
  4. Figuurglas met reliëfzijde standaard op positie #4 of op verzoek positie #3
  5. Bestellingen altijd doorgeven in glasmaten! Sponningmaten  voor tekeningen en mallen worden niet geaccepteerd.

Voor de juiste opgave is het modelnummer of tekening met de volgende maten nodig:

L= Breedte totaal
L 1/2/3= Breedtemaat extra (optioneel)
H= Hoogte totaal
H 1/2/3= Hoogtemaat extra (optioneel)
R= Radius of ronding
  1. Bij een Radius, buigingshoogte rekenen we met de afstand van het midden van een basislijn tot aan de rand van de ronding. Voor een cirkel betreft dit gewoon de straal.
  2. Voor een ellipsvormige buiging zoals bij een toogruit wordt de basislijn van de toog bepaald door waar de buiging van de ronding begint, vanaf het midden van deze basislijn wordt dan de afstand tot de rand van de ronding gemeten.
  3. Voor een ronding van een hoek meten we de afstand van de afbuiging tot de hoek van de winkelhaak.
Modelruiten isolatieglas opmeten en doorgeven

Afwijkende vormen kunnen bij voorkeur als modeltekening in de vorm van een .DXF of .DWG bestand worden aangeleverd. Wanneer dit niet mogelijk is, kan het als fysieke mal worden aangeleverd.

De mal dient dan exact op de maatvoering te worden aangeleverd en ook op geschikt materiaal. Let hierbij op de voorwaarden van aanlevering zoals aangegeven in het modellenoverzicht – versie september 2024. 

Modelruiten met één of meerdere zijdes langer dan 1500mm?

Deze modelruiten kunnen uitsluitend volgens een tekening uit het overzicht Modellen volgens Tekening geproduceerd worden of volgens een aan te leveren .DXF of .DWG bestand.

Glas recycling

Waar kun je je oude glas kwijt?

Het afvoeren van oud glas is een belangrijke stap bij het vervangen van ramen of andere glasprojecten. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden om oud glas op een veilige en milieuvriendelijke manier af te voeren.

Glascontainers bij vestigingen
Een van de eenvoudigste manieren om oud glas af te voeren, is door gebruik te maken van de glascontainers die beschikbaar zijn bij de vestigingen van Vandaglas. Deze containers zijn speciaal bedoeld voor onze klanten om zo het recyclen van oud glas te vereenvoudigen. Als je geen gebruik maakt van de glascontainers bij de vestigingen, kun je ook zelf zorgen voor de afvoer van het oude glas.

Oud glas niet retour via onze glasbokken
Onze glasbokken dienen leeg te zijn bij retournering om gevaarlijke situaties te voorkomen. De transporteur neemt alleen lege glasbokken mee om de veiligheid van retourzendingen te waarborgen. Bij een vergeefse ophaalpoging worden er extra kosten in rekening gebracht. Zie ook onze emballage voorwaarden.

Recyclestraat met de glascontainers bij Vandaglas

Je mag het oude glas niet samen met de glasbok retourneren naar Vandaglas. Glasbokken moeten leeg zijn bij retournering om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Vandaglas bv | ISDE subsdie en triple glas

ISDE-subsidie en triple glas

Ook triple glas kan in de klasse HR++ vallen.
Met gevolgen voor de ISDE subsidie!

De ISDE-subsidie voor isolatieglas maakt onderscheid tussen “HR++-glas” en “Triple glas”. Voor de plaatsing vanaf 1 januari 2023 is het subsidiebedrag voor Triple glas € 42,50 per m2 hoger dan de subsidie voor HR++-glas.

Voorwaarden ISDE-subsidie Triple glas

Om voor de subsidie Triple glas in aanmerking te komen moet aan beide onderstaande voorwaarden zijn voldaan:

  1. het Triple glas heeft een maximale Ug waarde: ≤ 0,7 W/m2.K, én
  2. de kozijnen worden vervangen.

Dit betekent dat de subsidie voor Triple glas gelijk is aan die van HR++ wanneer

  • de kozijnen niet vervangen worden, of
  • de thermische isolatie ofwel Ug-waarde van het Triple glas hoger is dan 0,7 W/m2.K.

Triple glas en toch HR++-klasse

Om de totale dikte van de Triple glaseenheid zo dun mogelijk te houden kunnen de spouwbreedten worden aangepast. Dit gebeurt vaak bij schuifpuien en de zogenaamde ‘draaiende delen’ zoals bijvoorbeeld te openen ramen en draaikiepramen etc.

Deze smallere spouwbreedten hebben impact op de Ug-waarde.  Zo haalt de opbouw buitenruit 4mm | 10mm argon spouw | 4mm middenruit | 10mm argon spouw |  4mm binnenruit een Ug-waarde van 0,8 W/m2.K.

Dus ondanks dat het een drievoudige beglazing is, valt deze glassamenstelling met de Ug 0,8 W/m2.K  onder de  HR++-klasse. En komt het uitsluitend in aanmerking voor de HR++-subsidie, ook al worden er nieuwe kozijnen toegepast!

Om teleurstellingen en misverstanden bij subsidieaanvraag door de eindklant te voorkomen, adviseren wij bij twijfel altijd onze verkoopteams te raadplegen over de Ug-waarde van de Triple glas samenstelling.

vandaglas bv | ISDE subsidie Triple glas en HR++-glas

*Thermische isolatie Ug | Drukt in W/m2.K het warmteverlies door de beglazing van binnen naar buiten uit. Hoe lager deze waarde, des te beter de warmte-isolerende eigenschap van de beglazing.

vandaglas bv | Triple glas Ug-waarde
Triple of iso glas ©Glasservice HBglas

Triple isolatieglas: Wanneer de juiste keuze?

12 juni 2024

Bij de juiste afweging  tussen “gewoon HR++” glas en triple glas komt meer kijken dan het verschil tussen uitstekend  isolerend tweebladig of bijna perfect isolerend driebladig isolatieglas. Onderstaand een korte uitleg.

Triple isolatieglas
Triple isolatieglas (vandaglas TriplePerform Alfa) heeft een Isolerende (Ug) waarde van 0,7 bij een spouwbreedte van 12 mm en loopt terug naar een 0,5 Ug waarde bij een spouwbreedte van >16mm. Deze Ug zegt iets over het warmteverlies door het glas in Watt per m2. Dus hoe lager, hoe beter.

HR++ isolatieglas
HR++ glas is leverbaar met een verbeterde coating dat bij een spouwbreedte van 15mm een Ug waarde van 1.0 bereikt (vandaglas IsoPerform SS Zero NG of IsoPerform Eclaz one). Standaard HR++ (vandaglas isoPerform Alfa) heeft een isolatiewaarde van 1,1.

Toch zijn er bij die keuze meer zaken waar er rekening mee gehouden moet worden. Bij het plaatsen van triple beglazing zal de isolerende waarde namelijk alleen hoger zijn wanneer goed wordt voldaan aan verschillende voorwaarden om optimaal energie te besparen.

©BK Kozijn
©BK Kozijn

Past triple glas bij jouw woning?
Triple glas bestaat uit 3 lagen glas met 2 spouwen van minimaal 12mm, waardoor de minimale dikte al 36 millimeter moet zijn en met gelaagde ruiten minimaal 40 millimeter. Dit betekent voor veel oude kozijnen dat de ruiten gewoonweg niet in de sponning passen. Een smallere spouw geeft snel een veel mindere isolatiewaarde, waardoor op triple beglazing met een Ug waarde > 0,7 geen subsidie wordt gegeven. Ook moeten de kozijnen vervangen worden als deze niet voldoen aan de Uf-waarde van maximaal 1,5 W/m2K.

De HR++ ruit met 1.0 coating is al leverbaar met een dikte vanaf 23mm en hierop zit gewoon wel de subsidie voor HR++. Maak dus een verstandige keuze door jezelf de volgende vragen te stellen als je triple glas overweegt:

  1. Diepte van de sponning in de huidige kozijnen – Is het kozijn stevig en diep genoeg voor triple?

Wanneer je nieuwe kozijnen nodig hebt om de triple ruiten te plaatsen, zal dit voor extra kosten zorgen, Dan kan het voordeliger zijn om toch te kiezen voor een HR++ ruit. Ook aandacht voor bewegende en draaiende delen waar je door toepassing van veiligheidsglas vaak niet meer wegkomt met triple in bestaande ramen, deuren of schuifwanden.

  1. Is het glas voor nieuwbouw of een bestaand huis – Hoe oud is de woning?

Voor nieuwbouw zijn de huizen vaak al goed geïsoleerd en voorzien van de juiste maatregelen, zodat triple al snel een goede keuze is, voor bestaande bouw zal eerst gekeken moeten worden hoe het met de isolatie van het huis is gesteld. In een tochtige woning of niet goed geventileerde woning zal triple weinig verschil maken met HR++.

©Glasservice HBglas
©Glasservice HBglas
  1. Is het huis voorzien van de juiste isolerende en ventilerende maatregelen?

Samenhang van de genomen maatregelen zorgt voor de juiste besparing en leefklimaat. Naast isoleren is het ook belangrijk dat de ventilatie goed is afgestemd en dat de warmte goed vastgehouden blijft.

    • WTW installatie – Warmte terugwin ventilatiesysteem?
    • Vloerverwarming
    • Warmtepomp
    • Goede klimaatbeheersing
  1. Hoe groot zijn de ramen?

Voor zeer grote ruiten die tevens een groot oppervlakte van de schil van het pand zorgen is triple zeker een verstandige keuze, denk grote glazen buitenwanden in utiliteitsbouw. Hoe beter de het glas isoleert ,hoe meer comfort en hoe minder koudeval.

  1. Zijn er extra kosten bij de plaatsing door het extra gewicht?

Is er een kraan nodig? Of kunnen de ruiten handmatig geplaatst worden, ook op de verdiepingen.

  1. Welke samenstelling heb ik nodig?

Laat je goed adviseren om verantwoord en veilig in lijn met de glasnormen te leveren.

De financiële besparing van triple glas ten opzichte van HR++ zal ongeveer 3-5 euro per m2 zijn (bij een gasprijs van 1,20), per jaar. Voor een standaard woning met zo’n 20 m2 is dit een besparing van ongeveer 100 euro per jaar. Dit is over 30 jaar is dat ongeveer 3000 euro. Dus zeker een goede investering, binnen 10 jaar is zijn de extra kosten van het glas dan ook terugverdiend mits er geen bijkomende kosten nodig zijn zoals hierboven aangegeven. Met onze calculatietool bereken je zelf de besparing voor jouw woning of project.

Conclusie
Glas is een belangrijk deel van de zogenaamde thermische schil van een bouwwerk. Een optimaal isolerende schil behoudt haar eigenschappen voor vele jaren en biedt veel extra comfort in combinatie met lagere stookkosten. Hierdoor winst voor het milieu vanwege de lagere Co2 uitstoot.

Triple glas (met “warm edge” afstandhouders!) kan een prima keuze zijn. Zeker bij nieuwbouw waarbij men al op voorhand rekening kan in de detaillering van de kozijnen. Bij toepassing in bestaande bouw is de kans groot dat de bestaande kozijnen vervangen moeten worden. Hetgeen een aanzienlijke extra investering vereist.

Soms kunnen uw ruiten tijdelijk condenseren aan de buitenkant. Met name in het voor- en najaar. In feite is dat het beste bewijs dat uw ruit goed isoleert! 

Glasblog - Zonwerend glas tegen schadelijke UV straling 2024-05 - vandaglas

Zonwerend glas tegen schadelijke UV straling?

15 mei 2024

Nu we middenin het mooie weer zitten en iedereen kan genieten van de zon is het misschien eens goed te bedenken wat de zon van invloed heeft op je huid en gezondheid. Zonlicht is goed voor een mens, want het bevat vitamine D en beïnvloedt onze biologische klok.

Teveel direct zonlicht kan echter zorgen voor minder gezonde effecten. De straling van de zon kan namelijk ook zorgen voor een verbrande huid of op den duur een snellere veroudering van de huid. UV straling komt in principe voor in 2 types straling: UVA (Aging) en UVB (Burn)

95% van de straling bestaat uit UVA en 5% uit UVB, waarbij de laatste een kortere golflengte heeft en meer effect heeft op de opperhuid.

Glas houdt veel van deze schadelijke UV straling tegen, normaal glas blokkeert straling tot 3000 ångström, waardoor je eigenlijk niet snel zult verbranden achter glas dat vooral de UVB straling tegenhoudt. (Een deel boven de 3000 ångström -een ångström is 1/10 van een miljardste meter- wordt niet geheel tegengehouden en kan uiteindelijk wel voor verkleuring en eventuele verbranding van de huid zorgen.) Veel UVA straling wordt gewoon nog doorgelaten.

Naast het verbranden kan de huid dus wel degelijk worden aangetast door de zon bij overmatige blootstelling. De schadelijke processen die dan in de huid optreden zorgen voor een veroudering met als gevolg vorming van rimpels en verdroging van de huid.

Toch zijn er wel glassoorten die minder UV straling doorlaten, bijvoorbeeld getint glas of zonwerend glas, dat echter ook weer iets donkerder is. Deze laten zo’n 25 tot 50% van de UV straling door.

Gelaagd glas met een of meerdere PVB folies bieden de beste bescherming tegen UV straling en blokkeren zo’n 99% van alle straling. Veranda’s met een dakbeglazing moeten conform de NEN altijd worden uitgevoerd met een gelaagde beglazing. Dus wanneer je heerlijk buiten onder de veranda plaatsneemt hoef je niet bang te zijn om te verbranden. Dit neemt niet weg dat het verstandig blijft jezelf in te smeren bij veel zon, want ook indirect weten de zonnestralen je te vinden.

Zonwerende beglazing houdt niet alle UV-straling tegen , maar laat  een aanmerkelijk kleiner deel door. Dit wordt aangegeven met een g-waarde of zonnefactor g. Hoe lager de g-waarde, des te minder zonne-energie er binnenkomt. Laat je informeren over de mogelijkheden, en het juiste glas voor jouw situatie.

Gezond binnenklimaat - ventilatieroosters - vandaglas b.v.

Goede isolatie vereist ook goede ventilatie!

11 april 2024

Met de koude wintermaanden worden vaak de ventilatieroosters dicht gedaan om zo de kou buiten te houden. De denkfout hierbij lijkt logisch, maar is niet juist. Het zorgt vaak voor extra stookkosten en ongezonde situaties.

Ventilatie van je geïsoleerde woning is absoluut nodig om een gezond leefklimaat in je woning te krijgen. Verse aanvoer van frisse lucht zorgt niet alleen voor voldoende zuurstof, maar zorgt er ook voor dat de vochtige lucht in je woning weg kan.

Kies voor een gezond luchtklimaat
Door niet te ventileren zal je meer moeten verwarmen omdat vochtige lucht minder snel warm wordt dan droge lucht. Ook krijg je meer kans op vochtcondensatie aan de binnenkant van je ramen en schimmelvorming in je woning. Dit kan zorgen voor een slechte luchtkwaliteit en nare geurtjes in je woning waardoor je last kunt krijgen van hoofdpijn, ademhalingsproblemen en neemt de kans op allergieën toe. Zeker jonge kinderen zijn hier erg vatbaar voor.

Maar ook in de warmere maanden is het goed om te blijven ventileren, een continue luchtstroom zorgt ervoor dat schadelijke stoffen (denk aan koolmonoxide) en huisstofmijt goed worden afgevoerd.

Even luchten kan helpen om de lucht snel even te verversen, maar ventileren is zorgen voor een doorlopende verse luchtaanvoer die echt nodig is voor een goed woonklimaat.

Ventilatiecapaciteit bepalen
Bij het plaatsen van nieuwe vandaglas isolatieruiten is het dan ook belangrijk om te kiezen voor de juiste roosters voor de woning. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en het aantal  personen in de woning kun je bepalen welke toevoer van verse lucht nodig is voor elke ruimte.

Zorg voor ventilatieroosters aan tegenovergestelde zijden van de ruimte worden geplaatst voor een optimale luchtstroom. Zorg voor een optimale ventilatiecapaciteit waardoor je niet teveel (koude) lucht doorlaat en zo een juiste verhouding in thermische isolatie en ventilatie krijgt.

In het bouwbesluit staat voorgeschreven welke ventilatiecapaciteit nodig is, De berekening van de juiste ventilatiecapaciteit wordt gedaan per ruimte en is eenvoudig uit te rekenen met een van de vele tool die hiervoor online beschikbaar zijn.

De ventilatieroosters zijn vaak in verschillende uitvoeringen leverbaar, eventueel met een regelbare luchttoevoer, maar ook vaak met zelfregulerende klep die bij toenemende wind de toevoer van lucht beperkt en zo hinderlijke tocht vermijdt.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op wanneer je vragen hebt over de juiste ventilatie.

Wet kwaliteitsborging
voor bouwen

12 februari 2024

De nieuwe wet kwaliteitsborging voor bouwen (WKB) is vanaf 1 januari 2024 actief in werking getreden. Wat gebeurt er dan? Er zullen in overeenstemming met de omgevingswet een aantal zaken veranderen ten aanzien van de aansprakelijkheid voor bouwers.

In eerste instantie betreft het de nieuwbouw van eenvoudige bouwwerken in de 1e risicoklasse, de laagste categorie waarin bijvoorbeeld woonhuizen en reguliere gebruiksruimtes zijn opgenomen. Er zal dan strenger bouwtoezicht komen in een persoon van een kwaliteitscontroleur of kwaliteitsborger die controleert of het gebouw voldoet aan de wettelijke technische eisen.

Ook op het gebied van aansprakelijkheid heeft de aannemer of bouwer zelf aan te tonen dat het geleverde product juist is opgeleverd. Ook na oplevering blijft de bouwer aansprakelijk voor de opgeleverde bouwwerken. Hij zal zich moeten verzekeren tegen faillissement en risico’s op schade en gebreken. Dit moet actief en vooraf duidelijk worden overlegd.

De reden van deze wet is dat consumenten beter beschermd worden en ook na oplevering  meer rechten hebben. De kwaliteit zal naar alle verwachting verbeteren en de kosten achteraf zullen worden gereduceerd.

Voor de glasbranche bevat dit ook zeker een aantal belangrijke veranderingen.

Vanaf 2025 zal de WKB stapsgewijs worden uitgebreid naar de overige bouwwerken.

Ontdek wat hoogwaardig isolatieglas voor uw gezondheid kan betekenen

Voorjaar:
Haal het daglicht naar binnen!

21 maart 2024

In het voorjaar komt niet alleen de natuur tot leven, maar ook onze drang naar gezondere leefomgevingen. Ontdek hoe hoogwaardig isolatieglas niet alleen daglicht binnenlaat, maar ook bijdraagt aan uw welzijn.

De dagen worden langer. De temperaturen lopen op. We horen de vogels weer fluiten. De bomen en struiken kleuren al een beetje groen en we zien de zon steeds vaker.

Er is in het verleden veel onderzoek gedaan naar het effect van natuurlijk daglicht op onze gezondheid. Het heeft invloed op ons slaapritme, ons humeur, ons gevoel van geluk, onze productiviteit en accuratesse. Kortom onze biologische klok.

Het blauwe lichtkleur vooral in de ochtend en aan het begin van de middag aanwezig zorgt voor de aanmaak van cortisol waardoor we niet alleen meer energie krijgen, maar ook onze alertheid en concentratievermogen worden hierdoor gereguleerd. Tegen de avond en in de nacht, als de hoeveelheid licht afneemt en verdwijnt, overheerst de kleur rood waarmee we het slaaphormoon melatonine aanmaken.

Helaas kan niet iedereen de hele dag buiten doorbrengen. Velen zijn genoodzaakt veel tijd binnen door te brengen. Het is dus niet voor niets dat het bouwbesluit (de wet) in het hoofdstuk “Gezondheid” voorschriften staan voor de daglichttoetreding in verblijfsgebieden en verblijfsruimten van een gebouw.

Daarin is een belangrijke rol voor glas weggelegd. Geen enkel ander bouwmateriaal is in staat zoveel natuurlijk daglicht door te laten als glas. vandaglas assembleert en distribueert elk jaar duizenden m² isolatieglas in Nederland.

De lichttransmissie (ook wel Tl of LTA genoemd) geeft het percentage daglicht wat door het glas wordt doorgelaten aan. Hoe hoger, hoe beter meer dus.

De moderne, “state-of-the-art”, coatings die wij verwerken zijn met zorg gekozen en garanderen  uitstekende prestaties qua thermische isolatie en zijn desgewenst zonnewarmte werend. Maar laten ook altijd zoveel mogelijk daglicht door.

Op uw gezondheid!