De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden
Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer
Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer
Slimme glaskeuze voor een koel én licht huis
Als je op zoek bent naar een manier om je huis koel te houden in de zomer, dan is zonnewarmtewerend isolatieglas van vandaglas een uitstekende optie. Dit glas, dat in vakjargon kortgezegd ook zonwerend wordt genoemd, is een speciaal soort isolatieglas dat de warmte-isolerende werking combineert met een extra, speciale zonwerende eigenschap.
Veel daglicht
Met dit glas komt het daglicht gewoon binnen, maar wordt zonnewarmte voor het grootste deel tegengehouden. Zo kun je genieten van een aangename temperatuur in je huis, zonder dat je veel hoeft te investeren in airconditioning of andere vormen van zonwering.
Energie besparend
Zonnewarmtewerend glas van vandaglas heeft nog meer voordelen. Het glas laat niet alleen minder warmte door, maar ook meer licht. Het is een misverstand dat zonwerend glas dezelfde werking heeft als een zonnebril en daarmee ook zonlicht tegenhoudt. De nieuwste generatie zonnewarmtewerende beglazingen laten je juist profiteren van zoveel mogelijk natuurlijk daglicht en een ruimtelijk gevoel in je huis. Bovendien werkt het glas ook isolerend in de winter, waardoor je minder energie verliest en bespaart op je stookkosten. Zonnewarmte werend glas van vandaglas is dus goed voor je portemonnee én voor het milieu.
De mix maakt ’t
Ook te combineren met bijvoorbeeld geluidswerend of veiligheidsglas. Zonnewarmtewerend glas van vandaglas is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, zowel in HR++ dubbelglas als in HR+++ triple glas. Je kunt het glas ook combineren met andere functionaliteiten, zoals geluidswerend-, inbraakvertragend- of letselveilig glas.
Ontdek de mogelijkheden van zonnewarmtewerend glas voor jouw huis! Vraag vandaag nog een offerte aan bij een glaszetter of aannemer bij jou in de buurt en geniet binnenkort van de voordelen van isolatieglas van vandaglas!
Wat glas betekent voor energieprestaties, CO₂-reductie en circulair bouwen
In het Klimaatverdrag van Parijs uit 2015 zijn afspraken gemaakt met als voornaamste doel om de opwarming van de aarde in 2025 te beperken tot maximaal 2 graden, liefst 1,5 graad (ten opzichte van 1990).
In het Nederlandse Klimaatakkoord van 2019 staan concrete afspraken om deze doelen te bereiken.
In gebouwen wordt verwarmd, gekoeld en verlicht – vaak met fossiele brandstoffen. Daarmee is de gebouwde omgeving een van de veroorzakers van CO₂-uitstoot en dus van broeikasgassen die de temperatuur op aarde beïnvloeden.
De rol van glas in energiezuinige gebouwen
Naast stimuleringsregelingen zoals subsidies voor verduurzaming zijn er wettelijke verplichtingen gekomen voor nieuwbouw van woningen en kantoren, zoals een BENG-berekening (Bijna Energie Neutraal Gebouwd).
Het raam (glas plus kozijn) bevindt zich in de thermische schil van een bouwwerk, waarvan de kwaliteit mede bepalend is voor de energiebehoefte en dus het energieverbruik.
Ook in BENG TO-juli (temperatuuroverschrijding juli) is er extra aandacht voor het risico op oververhitting in gebouwen, om gebruik van airco’s te voorkomen of te beperken. De beglazing speelt hierin een belangrijke rol.
Wat zegt de MPG-score over bouwmaterialen?
Een tweede verplichting bij nieuwbouw is de MPG-berekening (Milieu Prestatie Gebouw). Deze geeft inzicht in de milieubelasting van de toe te passen bouwmaterialen. Dit wordt aangegeven met de MKI (Milieu Kosten Indicatie): een score die alle milieueffecten tijdens de levenscyclus van een product samenvat in euro’s. Deze score wordt ook wel de schaduwprijs genoemd.
Duurzamer produceren: de rol van de glasindustrie
Wat kan de vlakglasproducent doen? Zuinig zijn met grondstoffen, energie en water. Opvallende acties zijn proefprojecten die onderzoeken hoe we deels kunnen stoppen met aardgas als belangrijkste energiebron in de productie.
De kracht van gerecycled glas: cullets in de floatoven
Het is heel belangrijk om zoveel mogelijk oude glasscherven (cullets) opnieuw te gebruiken in de glasproductie. Deze scherven worden terug in de oven gesmolten en weer verwerkt tot nieuw bouwglas. Dat bespaart grondstoffen, energie en vermindert CO₂-uitstoot. Glas dat voor meer dan de helft uit cullets bestaat (50 tot 64%), noemen we ‘low carbon’-glas.
Intern en productie-afvalglas (pre-consumer cullets) kunnen makkelijk opnieuw worden gebruikt. De grootste uitdaging is het hergebruiken van glas dat na sloop of renovatie van een gebouw wordt ingezameld (post-consumer cullets). Dit glas moet eerst worden gesorteerd, eventueel bewerkt en vervoerd voordat het weer in de productie kan worden gebruikt.
Op dit moment wordt het meeste ingezamelde glas verwerkt tot flessen of glaswol. Het doel is dat over een paar jaar 25% van het oude glas opnieuw wordt gebruikt in de floatoven – zodat het weer net zo goed is als nieuw glas.
Low carbon glas van Vandaglas
Natuurlijk levert Vandaglas moderne beglazingen met uitstekende thermische en/of zonwerende prestaties, die bijdragen aan een goede BENG-score. Zowel de productielocaties van de door ons verwerkte halffabricaten als onze eigen Vandaglas-vestigingen zijn ISO 14001 (milieumanagement) en ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) gecertificeerd.
Het low carbon isolatieglas van Vandaglas staat in de hoogste categorie van de Nationale Milieudatabase (categorie 1, merkgebonden). Dat betekent dat het milieuvriendelijker is dan standaard isolatieglas. Dit levert een betere MKI-score op en een lagere schaduwprijs, waardoor het makkelijker wordt om dit glas toe te passen in projecten.
Duurzaamheid als dagelijks uitgangspunt
Bij Vandaglas staat duurzaamheid centraal. We nemen bewust allerlei grote en kleine maatregelen om onze impact op het milieu te verminderen. Want ook wij voelen de verantwoordelijkheid voor de generaties na ons.
We dragen allemaal bij aan de wereld van morgen. Door bewuste materiaalkeuzes te maken – zoals circulair geproduceerd isolatieglas – verlagen we samen de milieubelasting van de bouw.
Natuurlijk helder HR++ glas, 10% betere isolatie!
Eclaz Zen Premium isolatieglas
De beste thermische isolatie met dubbele beglazing en optisch de meest heldere HR++ ruit in ons assortiment.
IsoPerform Eclaz Zen is hoogrendementsbeglazing met een Ug waarde van 1,0W/m2K en een zeer heldere lichtdoorlatendheid van 80%, nagenoeg gelijk aan de gewone HR++ ruiten in de markt met een Ug waarde van 1,1.
IsoPerform Eclaz Zen is een premium beglazing , waarbij kwaliteit voorop staat. Daarom wordt deze ook vaak standaard uitgevoerd met zwarte “warm edge” afstandhouders. esthetisch fraai, maar ook UV bestendig . Draagt bij aan extra comfort: Minder koudestraling vanaf het raam doordat er minder warmteverlies aan de randen is. Hierdoor ook minder risico op condensatie en vermindert het de kans op schimmelvorming langs de glasranden.
Eclaz Zen in gelaagd glas
Eclaz Zen gelaagd glas wordt standaard premium uitgevoerd. Dit houdt dus in dat we standaard kiezen voor 2 PVB folies in de gelaagd glas samenstellingen. Daar waar vaak de minimale norm van 33.1 (0.38mm folie) wordt toegepast, kiezen we met de Eclaz Zen voor de 33.2 (0.76mm folie). Een stap hoger met een betere bescherming tegen letsel en inbraak. Gelaagd glas 33.2 voldoet aan weerstandklasse P1A (NEN EN 356)
Heldere 1,0 beglazing
De hoge lichttransmissie, 80% bij een standaard isolatieruit (4(15)4), biedt de Eclaz Zen het beste voor een 1,0 beglazing. De kleurweergave in transmissie van dit glas is ruim 98% zodat we mogen rustig spreken van een in doorzicht zeer heldere, neutrale ruit.
De reden dat deze zo helder is heeft te maken met een speciale hoogwaardige coating die uit meerdere ultradunne metaallagen bestaat. Middels nabehandeling met lasertechniek ontstaat een nagenoeg onzichtbare coating die zorgt voor optimale isolatie en maximale helderheid.
Verbeterde zonnefactor
De nieuwste generatie Eclaz Zen heeft een verbeterde zonnefactor (G) van 0,58, wat inhoudt dat 42% van de warmte geblokt wordt bij een standaard isolatieruit (4(15)4) met een coating op positie 3 maar dat er ook volop gebruik gemaakt wordt van de gratis zonne-energie in de wintermaanden.
De Eclaz Zen voldoet hiermee aan de hoogste eisen voor alle gebouwen met hoge daglichteisen en op basis van energiezuinig bouwen. Zowel voor nieuwbouw als verbouw een keuze voor optimaal gebruik van natuurlijk daglicht. Natuurlijk daglicht heeft een positieve invloed op het humeur en op de gezondheid. Het zorgt er ook voor dat mensen productiever zijn en een groter gevoel van welzijn ervaren. Dat in combinatie met een lagere energierekening maakt dit premium product een goede keuze. Bij Vandaglas verwerken we Eclaz Zen coating in onze eigen fabriek tot IsoPerform Eclaz Zen. Isolatieglas van topkwaliteit.
👉 Meer weten over het kiezen van het juiste isolatieglas? Bezoek: vandaglas.nl/juiste-isolatieglas-kiezen
Maart, voorjaar… de tijd van het jaar waarin de meeste klachten over glas ontstaan. Oorzaak? Laagstaande zon.
Zodra het voorjaarszonlicht op de ramen schijnt – vaak grotendeels loodrecht op het (isolatie)glas – zie je opeens dingen die je eerder niet opvielen. Dit kunnen kleine oneffenheden in de beglazing zijn, die voorheen niet zichtbaar waren. Mag dat?
Hoe beoordeel je isolatieglas?
Glas is een helder en transparant product dat vóór plaatsing al meerdere keren wordt gecontroleerd op schades, krassen en vlekken. Bij de uiteindelijke plaatsing wordt de ruit beoordeeld op basis van de Europees geldende norm: NEN-EN 1279.
De beoordelingscriteria zijn eenvoudig online te vinden en gelden voor de hele vlakglasbranche. Kijk hiervoor ook op onze expertisepagina: In lijn met de glasnormen – Vandaglas.
Voor een juiste beoordeling van isolatieglas volg je deze stappen:
Wordt het doorzicht daadwerkelijk belemmerd door een afwijking? Dan is het verstandig om te kijken waar deze zit en te toetsen of deze binnen de normen valt.
Voorjaar en najaar: laagstaande zon
In het voor- en najaar ontstaan meer meldingen dan in andere maanden. De zon schijnt dan lager en valt direct je huis binnen. Hierdoor zie je opeens:
🔹 Stofdeeltjes die door de lucht dwarrelen.
🔹 Vlekken op kozijnen.
🔹 Kringen, vlekken of zelfs krasjes in je ramen.
Normaal gesproken zijn deze onzichtbaar, maar eenmaal opgemerkt kunnen ze als storend worden ervaren.
Tijdens het productieproces wordt glas veelvuldig opgepakt met zuignappen, gesneden, verplaatst, geslepen en gewassen. Dit gebeurt uiterst zorgvuldig, maar enige verontreiniging is niet te voorkomen. Daarom wordt gewerkt met toleranties:
Wil je meer weten over glasnormen en de kwaliteitseisen? Kijk op: In lijn met de glasnormen – vandaglas.
Per 1 januari 2025 gaan er een aantal zaken veranderen in de subsidieregelingen voor woningeigenaren die energie willen besparen door de bestaande beglazing aan te passen.
Zo gaan de subsidiebedragen voor HR++ en triple glas verder omhoog en krijgen eigenaren die deze aanpassingen in fases laten uitvoeren de mogelijkheid 2 keer subsidie aan te vragen.
Voor glasisolatie is en blijft het uitgangspunt dat de nieuw aangebrachte beglazing een Ug-waarde moeten hebben van maximaal 1,2 W/m2K (HR++) of 0,7 W/m2K ( triple glas ).
Vandaglas in de ISDE-materialenlijst
Vandaglas is zowel voor HR++ als triple glas opgenomen in de materialenlijst van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). In deze lijst vindt u de zogeheten meldcodes die het invullen van de subsidieaanvraag vereenvoudigen.
Voor het actuele overzicht en de voorwaarden zie de website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland. www.rvo.nl
Hogere subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen
De bedragen voor isolatie verdubbelen als u voor meerdere (isolatie)maatregelen subsidie aanvraagt.
Triple glas
Zie onderstaande melding op de RVO website:
Let op: Deze subsidie wordt alleen op het glas gegeven wanneer er nieuwe kozijnen worden gebruikt.
Zie ook de website van het RVO: ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren aanvragen | RVO.nl Ga dan naar: voorwaarden glasisolatie en klap deze open zoals hieronder.
Vanaf nu 2 keer subsidie aanvragen voor glasisolatie
Woningeigenaren kunnen nu 2 keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Dit kan binnen 24 maanden nadat zij de 1 glasisolatiemaatregel hebben laten uitvoeren. Deze verruiming komt tegemoet aan de wens van veel woningeigenaren die hun woning op meerdere momenten verduurzamen met isolerend glas. Onder glasisolatie vallen Triple- en HR++glas, maar ook kozijnpanelen en isolerende deuren.
Subsidie ook voor kleinere woningen
De minimale oppervlakte voor glasisolatiemaatregelen gaat omlaag van 8m2 naar 3m2. Hierdoor komen ook kleinere woningen in aanmerking voor subsidie.
Veel mensen willen glas waar je wel doorheen kunt kijken, maar waar anderen niet naar binnen kunnen kijken. Dit klinkt ideaal, maar de oplossing is niet zo eenvoudig. Laten we eens kijken wat er mogelijk is.
Ondoorzichtig figuurglas
Bij Isolatieglas zonder inkijk wordt er meestal isolatieglas toegepast waarvan één blad bestaat uit figuurglas, ofwel glas voorzien van een reliëf waardoor het daglicht er wel door komt, maar het doorzicht niet meer helder is. Het nadeel is dat je doorzicht naar buiten dan ook beperkt wordt.
Mat-wit of satijnwit
Soms wordt er gekozen voor isolatieglas waarvan één blad mat-wit of satijnwit geëtst is, SafePerform Satin. Deze ruit is eveneens ondoorzichtig (ook wel: translucent), waardoor je alleen vage vormen kunt zien, maar niet scherp naar buiten kunt kijken.
Eenrichting glas
Een andere oplossing is “one-way” glas. Dit isolatieglas is voorzien van een gezeefdrukt stippenpatroon waarbij de kleur van de stip aan de binnenzijde wit is en aan de buitenzijde zwart. Door verschil in lichtsterkte aan beide zijden van het glas is het doorzicht aan de ene kant optimaal en aan de andere kant sterk beperkt.
Isolatieglas met sterk reflecterende coating
Bepaalde low-e coatings hebben de eigenschap sterk reflecterend te zijn. Dit betekend dat overdag de omgeving sterk weerspiegeld wordt in de buitenruit. Dit belemmert de directe inkijk van buiten terwijl de coating geen impact heeft op het doorzicht van binnen naar buiten. Maar, zodra het buiten donker wordt en de lichten binnen aangaan, werkt dit precies andersom. Hierdoor kun je juist van buiten naar binnen kijken, terwijl het zicht van binnen naar buiten vermindert. Kortom Isolatieglas met een spiegelende coating kan overdag wat extra privacy geven, maar het is geen perfecte oplossing. Vooral ’s avonds, als de binnenverlichting aan is, verlies je die privacy juist weer.
26-09-2024
Voor het plaatsen van isolatieglas is het altijd verstandig om een gekwalificeerde partij het glas te laten plaatsen. Vakmensen zoals glaszetters en schilders werken volgens de juiste richtlijnen en normen waardoor de ruit een zo lang mogelijke levensduur heeft en ook voldoet aan de juiste bouw- en veiligheidseisen.
Voor het beglazen van gebouwen is sinds 2011 de Nederlandse praktijk richtlijn (NPR 3577) opgesteld. Deze richtlijn is een praktische uitwerking van de NEN 3576 en zorgt er voor dat de geplaatste ruit voldoet aan de waterdichtheid en luchtdichtheid zoals genoemd in het bouwbesluit, of tegenwoordig in het BBL (BESLUIT BOUWWERKEN LEEFOMGEVING)
Ook bij het vervangen is het verstandig deze richtlijn te volgen, want bij het plaatsen van nieuwe ruiten is de garantie alleen geldig wanneer is voldaan aan deze richtlijn.
Werden er in het verleden nog aluminium glasprofielen gebruikt, tegenwoordig voldoen deze niet meer en wordt in de NPR3577 het toepassen van neuslatten verplicht gesteld. Deze moeten minimaal 5mm vrij zijn van de bodem en voorkant staan en met minimaal 17mm sponninghoogte. Met de minimale 5mm voorkom je ook het opkruipen van vocht (capillaire werking) en kan het vocht goed weglopen.
De neuslatten en andere beglazingsmaterialen zijn verkrijgbaar via onze webshop, waar je eenvoudig alle benodigdheden voor een correcte plaatsing kunt bestellen.
Toepassing en correcte plaatsing van de juiste neuslatten is belangrijk, ventilatie en afwatering onder de isolatieruit voorkomt water- en vuil ophoping en voorkomt daarmee houtrot en schade aan de ruit door uitzetting van ijs. Belangrijk is ook om de ruimtes onder de neuslatten goed schoon te houden.
Isolatieglas dat niet op een juiste manier is geplaatst kan leiden tot schade aan de ruit.(gekitte randafdichting) Schadegevallen die voortkomen uit het niet op juiste manier plaatsen van een ruit zullen dan ook worden afgewezen.
Vandaglas bied 10 jaar garantie op het geleverde isolatieglas.
Lees hier: onze vandaglas productgarantiebepalingen
Laatste update: 15-10-2024
27-08-2024 | Auteur:
Wanneer je een modelruit wilt bestellen is het noodzakelijk dat de juiste informatie wordt doorgegeven. Zeker in het geval van isolatieruiten met een coating is het belangrijk dat de afmetingen en afwijkende kenmerken goed en eenduidig worden aangegeven. Veel modellen zijn als ‘kant-en-klare’ tekening te vinden in ons modellenoverzicht. De meest voorkomende vormen hebben daarin een modelnummer gekregen en wordt middels een tekening aangegeven welke maten nodig zijn voor het op de juiste manier bestellen van de modelruit.
Hierbij altijd onderstaande basis regels volgen:
Voor de juiste opgave is het modelnummer of tekening met de volgende maten nodig:
L | = Breedte totaal |
L 1/2/3 | = Breedtemaat extra (optioneel) |
H | = Hoogte totaal |
H 1/2/3 | = Hoogtemaat extra (optioneel) |
R | = Radius of ronding |
Afwijkende vormen kunnen bij voorkeur als modeltekening in de vorm van een .DXF of .DWG bestand worden aangeleverd. Wanneer dit niet mogelijk is, kan het als fysieke mal worden aangeleverd.
De mal dient dan exact op de maatvoering te worden aangeleverd en ook op geschikt materiaal. Let hierbij op de voorwaarden van aanlevering zoals aangegeven in het modellenoverzicht – versie september 2024.
Modelruiten met één of meerdere zijdes langer dan 1500mm?
Deze modelruiten kunnen uitsluitend volgens een tekening uit het overzicht Modellen volgens Tekening geproduceerd worden of volgens een aan te leveren .DXF of .DWG bestand.
Het afvoeren van oud glas is een belangrijke stap bij het vervangen van ramen of andere glasprojecten. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden om oud glas op een veilige en milieuvriendelijke manier af te voeren.
Glascontainers bij vestigingen
Een van de eenvoudigste manieren om oud glas af te voeren, is door gebruik te maken van de glascontainers die beschikbaar zijn bij de vestigingen van Vandaglas. Deze containers zijn speciaal bedoeld voor onze klanten om zo het recyclen van oud glas te vereenvoudigen. Als je geen gebruik maakt van de glascontainers bij de vestigingen, kun je ook zelf zorgen voor de afvoer van het oude glas.
Oud glas niet retour via onze glasbokken
Onze glasbokken dienen leeg te zijn bij retournering om gevaarlijke situaties te voorkomen. De transporteur neemt alleen lege glasbokken mee om de veiligheid van retourzendingen te waarborgen. Bij een vergeefse ophaalpoging worden er extra kosten in rekening gebracht. Zie ook onze emballage voorwaarden.
De ISDE-subsidie voor isolatieglas maakt onderscheid tussen “HR++-glas” en “Triple glas”. Voor de plaatsing vanaf 1 januari 2023 is het subsidiebedrag voor Triple glas € 42,50 per m2 hoger dan de subsidie voor HR++-glas.
Om voor de subsidie Triple glas in aanmerking te komen moet aan beide onderstaande voorwaarden zijn voldaan:
Dit betekent dat de subsidie voor Triple glas gelijk is aan die van HR++ wanneer
Om de totale dikte van de Triple glaseenheid zo dun mogelijk te houden kunnen de spouwbreedten worden aangepast. Dit gebeurt vaak bij schuifpuien en de zogenaamde ‘draaiende delen’ zoals bijvoorbeeld te openen ramen en draaikiepramen etc.
Deze smallere spouwbreedten hebben impact op de Ug-waarde. Zo haalt de opbouw buitenruit 4mm | 10mm argon spouw | 4mm middenruit | 10mm argon spouw | 4mm binnenruit een Ug-waarde van 0,8 W/m2.K.
Dus ondanks dat het een drievoudige beglazing is, valt deze glassamenstelling met de Ug 0,8 W/m2.K onder de HR++-klasse. En komt het uitsluitend in aanmerking voor de HR++-subsidie, ook al worden er nieuwe kozijnen toegepast!
Om teleurstellingen en misverstanden bij subsidieaanvraag door de eindklant te voorkomen, adviseren wij bij twijfel altijd onze verkoopteams te raadplegen over de Ug-waarde van de Triple glas samenstelling.
*Thermische isolatie Ug | Drukt in W/m2.K het warmteverlies door de beglazing van binnen naar buiten uit. Hoe lager deze waarde, des te beter de warmte-isolerende eigenschap van de beglazing.
vandaglas b.v.
Meander 451, 6825 MD Arnhem
Postbus 29, 6800 AA Arnhem