De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

vandaglas - transformatie V&D - Guifi

Transformatie V&D
Eindhoven (NL)

Geschiedenis gevat in glas

Het voormalige V&D gebouw in Eindhoven is volledig getransformeerd: van oud warenhuis naar modern, duurzaam multi-tenant kantoor- en winkelpand. De historie van het gebouw komt zichtbaar terug doordat de architect het geheel in glas liet inpakken. Daarnaast stelden de nieuwe functies de nodige eisen aan alle beglazing.

De eerste versie van de V&D werd al in 1907 neergezet. In 1930 werd een grootse verbouwing en uitbreiding opgeleverd. Dat werd het pand dat een iconische status kreeg in de lichtstad. Voor het huidige ontwerp van architect Kentie & Partners was zo’n 2400m² isolatieglas nodig. Al dit glas moest een hoge prestatie op het gebied van zonwering leveren vanwege de beoogde multifunctionaliteit van het pand. Om diezelfde reden waren ook de brandwerende en geluidsisolerende glasprestaties van belang. En er was gebogen glas nodig. De verantwoordelijke accountmanager van vandaglas vertelt:

“Het loepzuiver buigen van glas met de minst mogelijke vertekening en tegelijk zorgen dat het aan alle prestatie-eisen voldoet, daar is vandaglas Döring redelijk uniek in. Het is een specialisme dat bij dit project heel goed van pas kwam en zeer werd gewaardeerd door architect en opdrachtgever.”

Met het gebogen glas konden speciale elementen van het gebouw worden gerealiseerd, zoals de ronde hoek op de begane grond en de eerste verdieping. Die vormt “een subtiele knipoog naar het oorspronkelijke ontwerp van de oude V&D uit 1907,” aldus de architect. Hoewel het gebouw volledig is getransformeerd, is de uitstraling minstens even iconisch als het historische pand, mede dankzij al het glas dat erin verwerkt is.

Geleverd door vandaglas:
+/- 2400 m² IsoPerform en TriplePerform SKN165 met zwarte warm-edge spacers, waarvan onder andere grote gebogen isolatieglas ruiten en brandwerend isolatieglas met hoge geluidseisen.