De Bouwvak komt eraan! Lees meer over onze openingstijden

Direct technische ondersteuning nodig?: Lees meer

Gezond binnenklimaat - ventilatieroosters - vandaglas b.v.

Goede isolatie vereist ook goede ventilatie!

11 april 2024

Met de koude wintermaanden worden vaak de ventilatieroosters dicht gedaan om zo de kou buiten te houden. De denkfout hierbij lijkt logisch, maar is niet juist. Het zorgt vaak voor extra stookkosten en ongezonde situaties.

Ventilatie van je geïsoleerde woning is absoluut nodig om een gezond leefklimaat in je woning te krijgen. Verse aanvoer van frisse lucht zorgt niet alleen voor voldoende zuurstof, maar zorgt er ook voor dat de vochtige lucht in je woning weg kan.

Kies voor een gezond luchtklimaat
Door niet te ventileren zal je meer moeten verwarmen omdat vochtige lucht minder snel warm wordt dan droge lucht. Ook krijg je meer kans op vochtcondensatie aan de binnenkant van je ramen en schimmelvorming in je woning. Dit kan zorgen voor een slechte luchtkwaliteit en nare geurtjes in je woning waardoor je last kunt krijgen van hoofdpijn, ademhalingsproblemen en neemt de kans op allergieën toe. Zeker jonge kinderen zijn hier erg vatbaar voor.

Maar ook in de warmere maanden is het goed om te blijven ventileren, een continue luchtstroom zorgt ervoor dat schadelijke stoffen (denk aan koolmonoxide) en huisstofmijt goed worden afgevoerd.

Even luchten kan helpen om de lucht snel even te verversen, maar ventileren is zorgen voor een doorlopende verse luchtaanvoer die echt nodig is voor een goed woonklimaat.

Ventilatiecapaciteit bepalen
Bij het plaatsen van nieuwe vandaglas isolatieruiten is het dan ook belangrijk om te kiezen voor de juiste roosters voor de woning. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en het aantal  personen in de woning kun je bepalen welke toevoer van verse lucht nodig is voor elke ruimte.

Zorg voor ventilatieroosters aan tegenovergestelde zijden van de ruimte worden geplaatst voor een optimale luchtstroom. Zorg voor een optimale ventilatiecapaciteit waardoor je niet teveel (koude) lucht doorlaat en zo een juiste verhouding in thermische isolatie en ventilatie krijgt.

In het bouwbesluit staat voorgeschreven welke ventilatiecapaciteit nodig is, De berekening van de juiste ventilatiecapaciteit wordt gedaan per ruimte en is eenvoudig uit te rekenen met een van de vele tool die hiervoor online beschikbaar zijn.

De ventilatieroosters zijn vaak in verschillende uitvoeringen leverbaar, eventueel met een regelbare luchttoevoer, maar ook vaak met zelfregulerende klep die bij toenemende wind de toevoer van lucht beperkt en zo hinderlijke tocht vermijdt.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op wanneer je vragen hebt over de juiste ventilatie.